Чланови ВДС посетили децу на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије

Чланови ВДС посетили децу на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили  су 4. новембра 2011. године децу на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије. Наш кратак сусрет са децом и њиховим родитељима је израз жеље да се пружи подршка и поделе бриге у животној борби која се уз помоћ лекара, медицинског особља и других стручњака овде води.

Донели смо деци банане и мандарине, “Светосавац” и иконице Светог Василија Острошког и Светог Нектарија Егинског, а родитељима и особљу “Православље”. Обишли смо болесничке собе и дневни боравак  и разговарали са малим пацијентима и њиховим родитељима.

На четвртом спрату Института поглед на живот је некако изоштрен, живот  има немерљиву вредност, незаменљив је и тако драгоцен. Захуктала свакодневница се више не примећује а бриге које она собом носи у највећој мери губе своју тежину. Најважније је савладати болест. Све снаге су усмерене на то. Лечење је сложено а деца и њихови родитељи имају велико  стрпљење, упорност и чврсто верују и надају се да ће исход бити добар. Очи и срца се често окрећу ка Богу, виде да је живот Божији дар и да је, уз све што је предузето, Божија милост и помоћ потребна.

У  Институту се лече мождани, коштани и мекоткивни карциноми. Сва деца су на дужем лечењу. На Одељењу су обезбеђени услови да им време буде испуњено на најбољи начин у складу с њиховим  узрастом. Наставници ОШ “Драган Херцог”    држе наставу тако да деца не заостају за својим вршњацима због одсуствовања из школе. Један од предмета је веронаука. У дневном боравку “Играоници” је библиотека и неколико комјутера који су кад смо дошли били “заузети”. На зиду су панои с цртежима од којих је најлепши пано са срцима, рођенданским честиткама које су упућене малим пацијентима. И ми у нашим срцима исписујемо жеље за излечење и молимо се Господу да тако буде.

Одлазимо из Института за онкологију и радиологију Србије који има дугу традицију. На улазу у Институт налази се спомен плоча која нас подсећа на донедавно заборављене добротворе који су помогли оснивање ове институције. На  плочи пише: Завод Кнеза Павла за изучавање и лечења рака. Југословенско друштво за изучавање и сузбијање рака под покровитељством Њеног   величанства  Краљице Марије је започело изградњу овог дома 24. септембра 1939. године, захваљујући новчаним средствима које је обезбедило Његово величанство Кнез Павле и многобројни други донатори.
Надамо се да ће овакви примери бриге за свој народ  допринети да се код данашњих генерација пробуди хришћанско милосрђе и оживи дух задужбинарства који су нам наши свети преци оставили у аманет.

Извор: ВДС