Човекољубље: Подршка поплављеним подручјима

У духу своје мисије и мадандата, након катастрофе изазване циклоном Тамара у мају 2014. године, Човекољубље, Добротворна Фондација Српске Православне Цркве, је све своје капацитете и ресурсе ставило у службу подршке становништву са поплављених подручја. 

Након првих информација о поплавама, Човекољубље је мобилисало све своје запослене, као и волонтере, око 150 људи који су активно учествовали у прикупљању хране, гардеробе и хигијенских пакета и исте достављали у храмове Српске Православне Цркве. Такође, одмах смо информисали све наше иностране партнере, као и остале веће европске и светске хуманитарне организације. Захваљујући великој помоћи у донацијама, али и у знању и искуству од стране наших партнера, Човекољубље је у претходном периоду деловало на следећи начин:

  • Урађена је детаљна анализа ситуације на терену у Краљеву и Трстенику као и селима у околини, Ваљеву, Убу, Црвеној Јабуци, Смедеревској Паланци, Бајиној Башти, четири села у шабачкој општини (Орашац, Миокос, Мрђеновац и Орид) и у Јамени (општина Шид).
  • У сарадњи са локалним свештенством, 22. маја у Обреновцу подељено је 70 пакета за бебе, а цркви је дата на коришћење пумпа за испумпавање воде како би се спречило рушење иконостаса који је вода угрозила.
  • У неколико поплављених села у околини Шапца 26. маја подељено је дезинфикационих пакета за 110 домаћинстава, 110 хигијенских пакета и 6 пакета опреме за бебе, као и две пумпе за испумпавање воде.
  • У сарадњи са кризним штабом у Јамени, из које су становници још увек евакуисани, као и свештенством у Руми, организовано је преко 50 волонтера који избацују шут, муљ и поплавне наносе из кућа. Како би се овај посао обавио у складу са препорукама Института за јавно здравље Србије, волонтерима је подељено 70 пакета опреме за чишћење поплављених кућа, а становницима 60 пакета дезинфикационих средстава и 60 џакова креча. Након чишћења и дезинфекције поплављених кућа, још 11 волонтера је ангажовано и снабдевено пакетима опреме и алата за санирање последица поплаве на улицама и каналима.
  • Јагодинска општина Рековац је такође једна од општина која је претрпела велика оштећења. Човекољубље у сарадњи са локалном самоуправом ове општине почетком јуна организовало 20 волонтера који су снабдевени са исто толико дезинфикационих пакета и опремом за чишћење. У овој општини је поплављено око 200 домаћинстава, 72 ха пољопривредног земљишта и до сада су волонтери очистили и дезинфиковали сва домаћинства у којима становници из било ког разлога то нису могли сами да обаве.
  • Човекољубље је у Лајковцу у неколико наврата делило помоћ угроженом становништву и то: 350 домаћинстава је снабдевено са хигијенским пакетима и пакетима хране, а 50 породица са пакетима за бебе.
  • У селима у општини Шабац, упркос томе што су куће биле под водом преко 20 дана, становништво је као најхитнију и највећу потребу препознало недостатак хране за стоку. Зато је Човекољубље 20. јуна у изузетно плодотворној сарадњи са локалним свештенством и локалном самоуправом у селу Орашац поделило 20 тона хране за стоку и тиме за неко време снабдело 131 домаћинство.

Фондација Човекољубље ће и у наредном периоду настојати да одговори на потребе најугроженијег становништва.