Чудотворна Богородичина икона у литији кроз Крајову

После Божанске литургије на празник Благовести (н. ст.) митрополит Олтеније Иринеј повео је литију улицама Крајове носећи чудотворну икону Матере Божје, познате као Богородица  Дуду, и мошти светог Нифона  Цариградског, молећи се за заштиту од епидемије вируса корона.

„У овим тешким тренуцима искушавања наша нада је Мати Божја“, рекао је 25. марта 2020. митрополит Иринеј. Подсетио је на чудесна дејства Матере Божје преко иконе Богордица Дуду током епидемије колере и куге у деветнаестом и почетком двадесетог века.

Икона је преношена са светог места само три пута у историји: 1813. и 1848. године, када се Град суочио са епидемијама куге, али и 1913. године током епидемије колере.

„Пре више од једног века чудотворна икона Матере Божје из Дуда излазила је у Град да избави становнике Крајове од колере. Данас поново призивамо њену милост да будемо избављени из ове куге.“

„Молимо милосрдног Бога да нас све сачува! Посебно се молимо за болесне, лекаре, медицинске сестре и све оне који се боре са болешћу у првим редовима! Бог и Његова Преблагословена  Мајка нека нас  заштите од сваког зла,“ рекао је митрополит Иринеј.

Извор: Basilica.ro (са енглеског Информативна служба СПЦ)