Чудотворна икона Светог Јована украдена из манастира Јадова

Древна чудотворна икона Светог Јована Крститеља, украдена из манастира на стени посвећеног Усековању Св. Јована Крститеља у Јадови, у Украјини, 225 миља југозападно од Кијева. Савез православних новинара извештава да су у ноћи између 6. и 7. фебруара разбојници скршили врата цркве Мајке Божије (Радост и Утеха“ и од свих тамошњих свештених предмета украли су само чудотворну икону Светог Јована Крситеља.

Икона са моштима овог светитеља била је украшена са неколико сребрних и златних привезака које су приложили верници из благодарности на чудесно исцељење молитвама Јована Крститеља. Икона која је била у лађи цркве пред олтаром била је висока метар и са својим дрвеним рамом била је тешка да је носи један човек.

Монаси нису чули ни видели провалнике. Манастир се налази на литицама изнад реке Дњестра на висини од 1000 метара. Уз то до крађе је дошло при ветровитом и снежном  невремену које је пригушило звуке. Полиција је стигла ујутру и пронашла је икону под снегом у шуми близу манастира без златних привезака, па је икона враћена на своје место у цркви.

Игуман манастира архимандрит Антоније изјавио је да је икону послао манастиру сам Господ пре дуго времена и да је она ходила Украјином исцељујућу људе где год била.

„Мислим да се ове ствари дешавају услед пропаганде против канонске Украјинске Цркве“ изјавио је игуман истакавши да су у последње време под ударом провалника многе православне светиње.

Манастир у Љадови је један од најстаријих у Украјини јер их је основао Свети Антоније много пре Кијевскопечерсек лавре. Године 2013. манастир је прославио 1000-годишњицу постојања. Иначе Совјети су га минирали 1938 али је обновљен 1998. године

Извор: Православие.ру(превод – Информативна служба СПЦ)