Чувајте заувек мирис тамјана у срцима

Чувајте заувек мирис тамјана у срцима
Чувајте заувек мирис тамјана у срцима
Чувајте заувек мирис тамјана у срцима
Чувајте заувек мирис тамјана у срцима

Прослава Светог Нектарија Егинског у најстарију ваљевску цркву довела је бројне вернике из града на Колубари, али и Београда и других крајева Србије.

Свету Литургију служило је свештенство и свештеномонаштво Епархије ваљевске, уз архимандрита Доротеја из Епархије британско-скандинавске, а свечани чин ломљења славског колача обавио је Епископ ваљевски г. Милутин. Крај иконе Светог Нектарија, благослова старца Нектарија Виталиса, верни су помазивани освећеним уљем из кандила манастира на Егини, где се налазе мошти славног чудотворца. Овогодишњи домаћин славе била је Светосавска омладинска заједница, на челу са секретаром Жељком Ђорђевићем и протођаконом Дарком Крунићем. У име братства храма Васкрсења Христовог, колач за 2016. годину преузео је старешина протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић.

Нисмо се без разлога сабрали у великом броју на празник Светог Нектарија. Он је најмилостивији Самарјанин, којем се људи више од пола века моле за помоћ, беседио је протонамесник Бранко Чолић у Покровском храму, на празник великог чудотворца из сестринске Грчке Православне Цркве.

- Много је сведочанстава оних које је Свети Нектарије исцелио. Време у којем живимо је тешко, али најбоље за наше спасење. Божја воља била је да у овај храм дође икона Светог Нектарија и изроди идеју о подизању Храма Светог Нектарија на ушћу Градца, једне од најлепших река у Србији, у Колубару – реку значајну за историју нашег народа. Ако Бог да, храм ће догодине бити освећен – поручио је протонамесник Бранко Чолић. Он је подсетио на прошлогодишње поплаве, које су погодиле овдашње становништво. Била је то велика несрећа, али, указао је о. Бранко Чолић, велике су и светиње овде – Владика Николај, Ава Јустин, а сада и Свети Нектарије. Зато се увек можемо обновити духом и телом и украсити врлинама, по узору на свете Божје људе.

У име Светосавске омладинске заједнице, госте је за трпезом љубави поздравио Александар Петровић. Он је заблагодарио Владики Милутину, са чијим благословом је СОЗ основан, протојереју – ставрофору Зорану Јаковљевићу, старешини Покровске цркве, протођакону Дарку Крунићу и свима који на разне начине помажу њихову мисионарску делатност. Чланови СОЗ – а негују литургијски живот и дружење, настојећи да узрастају у вери и помогну свима којима је потребно, истакао је Петровић.

Назив "Светосавска омладинска заједница" заиста је прелеп. Али, ако делима није оправдан не значи много. Јер, говорио је Свети Владика Николај, "Шта вреди многим Србима да се хвале да су Срби? То је лепа фирма на празном дућану." Сви смо рођењем светосавска деца, али животом то морамо оправдати, беседио је, по благослову Владике Милутина, протојереј – ставрофор Љубисав Аџић, пензионисани парох ваљевски, чије су проповеди многим некадашњим тинејџерима, одраслим у атеистичком систему, биле ветар у леђа да светосавски пут открију и на њему истрају.

- Дивно је видети децу окупљену око свог епископа и свештеника. Када сам ја почињао службу, у цркви су углавном биле баке. Тек по неколико деце бисмо успевали за празник Светог Саве да скупимо. Хвала Богу, данас вас има много. Творите добра дела, кроз ваше трибине прошли су бројни предавачи... Бићете једног дана инжењери, правници, професори и ко зна шта још. Али, којим год путем да кренете, понесите мирис тамјана одавде и молим вас да га никад не изгубите!Негујте лепу реч, чувајте и браните своју веру, будите сведоци Христа Господа и пример свим вршњацима – поручио је прота Аџић, благосиљајући чланове СОЗ – а, дивне младе људе који, упркос низу личности сумњивих квалитета, који им се медијски намећу за узоре, бирају да корачају путевима Светог Саве и свих светих Божјих људи из рода српског.

Извор: Епархија ваљевска