Чувари Христовог гроба - традиција Јерусалима и Далмације

Чувари Христовог гроба - традиција Јерусалима и Далмације
Чувари Христовог гроба - традиција Јерусалима и Далмације
Чувари Христовог гроба - традиција Јерусалима и Далмације
Чувари Христовог гроба - традиција Јерусалима и Далмације

-Јако је значајно што смо се сабрали овде данас да покажемо љубав коју гајимо једни према другима и према свим људима добре воље без обзира на веру и нацију, јер православље никада не дели већ свима и свакоме благовести Христову победу над смрћу крстом и васкрсењем, нагласио је владика Фотије.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 15. априла 2017. године свету архијерејску Литургију у Врлици. Он је поздравио све присутне у цркви Светог Николаја, а посебно чуваре Христовог гроба, који се на овај дан традиционално увек враћају у своју постојбину, Врлику.

-Услед трагичног рата који нас је задесио ви сте се преселили у Батајницу, али се молимо Богу да не заборавите никада своје корене и своје светиње у Далмацији. Данас смо чули прво Васкрсно Јеванђеље, Господ Исус Христос је победио смрт, највећег непријатеља људскога рода. Он је тиме победио грех, сатану и свако зло и даровао нам живот вечни. То у току читаве године предокушамо на нашим богослужењима, а посебно на велике празнике Божић и Васкрс када се пуноћа вере доживљава у целости, рекао је епископ Фотије и поручио да од овога дана теба да живимо духом васкрсења.

-Није случајно да се управо на Велику суботу појављује Благодатни огањ, православном Патријарху у Јерусалиму, већ се тиме показује да је у православљу Дух Свети који се тада јавља у виду благодатне светлости. О овоме треба да сведочимо свету и зато је велико дело чувара Христовог гроба, јер они чувају традицију која је потекла из Јерусалима, али и далматинску традицију и предање. Разни обичаји који се негују у овим крајевима чувају свето православље и веома су важни, посебно за младе генерације које данас воде разне струје, док нас Црква све враћа гробу Христовом, али и васкрсењу. Јако је значајно што смо се сабрали овде данас да покажемо љубав коју гајимо једни према другима и према свим људима добре воље без обзира на веру и нацију, јер православље никада не дели већ свима и свакоме благовести Христову победу над смрћу крстом и васкрсењем, нагласио је владика Фотије.

Извор: Епархија далматинска