Чувени бечки старозаветник одликован у Академији наука

Аустријска академија наука доделила је бечком теологу, универзитетском професору у пензији, патеру Георгу Браулигу награду за животно дело. На свечаности у петак увече, редовном професору за старозаветне библијске науке на Бечком универзитету уручена је награда „Вилхелм Хартел 2014“. Ова врста награде спада у највиша одликовања која Аустријска академија наука додељује за изразита научна достигнућа.

Професор Браулиг је стекао ово признање са својих научних радова на пољу старозаветних наука. Тежишта његовог истраживања и учења били су коментари на старозаветну књигу „Поновљени закони“, затим тумачење Псалтира и, с тим у вези, повезивање Старог завета са хришћанским богослужењем.

Георг Браулиг је рођен 1941. у Бечу, студирао је богословље на Бечком универзитету и на Папском библијском институту у Риму. Од 1976-1989. делао је као универзитетски професор и директор новоустројене Катедре за библијско богословље на Католичком богословском факултету, а од 1989. до 2004. налазио се на челу Института за старозаветну библијску науку.

Професор Браулиг се сматра за најплоднијег старозаветника на немачком говорном подручју. И после свог одласка у пензију писао је научна дела и држао предавања. Већ 2006. године стекао је звање почасног доктора на Језуитској високој школи у Франкфурту, а од 2014. он је почасни доктор Бенедиктинске високе школе Св. Анзелма у Риму.

Извор: Катпрес