Ћилими за Хиландар

ПресИз Пирота ће пут манастира Хиландара 4. јуна кренути 21 пиротски ћилим, које су четири године вредно ткале пиротске ткаље. Тиме ће се обновити скупоцена колекција пиротских ћилима која је изгорела у пожару

Ћилим Ћилими су дар Пирота манастиру Хиландару, српском манастиру у Грчкој, који се обнавља после великог пожара. Израда ћилима започета је 2004. године, одмах након вести о катастрофалном пожару. Тим поводом, у галерији „Чедомир Крстић" у Пироту прексиноћ је отворена изложба ових ћилима.

Према речима Марије Симоновић, директорке „Пиротекс трикоа", у чијем погону су ћилими изаткани, до сада је урађен 21 ћилим површине 70 квадратних метара, а до септембра треба да почне израда још 130 квадрата ћилима, који ће бити поклоњени Светој српској царској лаври у Светој гори.

- Набавили смо и фотографију гостопримнице ове светиње, која је пре пожара била украшена пиротским ћилимима, и на основу ње урадили верне реплике, како би гостопримница по завршетку реконструкције засијала старим сјајем. Ћилими се раде врло споро. Једна ткаља за месец дана може да изатка само један квадратни метар. Са наших 15 ћилимарки успели смо да за четири године изаткамо 21 ћилим - каже директорка Симоновић.

Владика нишки господин Иринеј захвалио се Пироту и Пироћанцима на драгоценом дару. - Бројни гости Хиландара моћи ће да уживају у уметности пиротског ћилима. Надам се да ћемо за неколико година имати обновљен Хиландар, где ће пиротски ћилим доминирати. То ће бити једна посебна, још чвршћа веза ове светиње са Србијом, посебно са Пиротом, а поносиће се и хиландарци када њихове гостинске келије буду украшене овим предивним ћилимима - рекао је владика Иринеј на отварању изложбе.

Траје и 400 година

Пиротски ћилим јединственим чини то што једини има два лица, због чега је израда пиротског ћилима могућа искључиво ручно, а употреба машина није могућа. Пиротски ћилим може да траје и до 400 година, уколико се не гази. Постоје ћилими стари и 300 година, за које су колекционари спремни да издвоје читаво богатство.

Извор: Пресс, 13. јун 2008. - А. Ћирић