Цирих: 450 година Confessio Helvetica Posterior

Цирих: 450 година Confessio Helvetica Posterior
Цирих: 450 година Confessio Helvetica Posterior
Цирих: 450 година Confessio Helvetica Posterior
Цирих: 450 година Confessio Helvetica Posterior

Реформаторска Црква у Швајцарској, у сарадњи са Теолошким факултетом Универзитета у Цириху, организовала је, поводом 450 година Другог швајцарског вероисповедања, 7. и 8. октобра 2016. године у Цириху међународни научни скуп на коме су учешћа узели многобројни представници Реформаторске Цркве у Швајцарској, Римокатоличке Цркве, представници државних и кантоналних власти, као и угледни професори са Универзитета у Цириху, Базелу и Берну, као и из САД, Француске и Немачке.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја на овом значајном скупу учествовали су протојереј Милутин Николић, парох из Базела, и теолог Милан Кострешевић из Берна. Конференцију, у предвечерје великог протестанског јубилеја (500 година од Реформације) отворио је председник Савезног већа Реформаторске Цркве у Швајцарској др Готфрид Лохер (Gottfried Locher) који се посебно осврнуо на екуменски потенцијал предметног списа захваливши представницима свих других Цркава које су се одазвале позиву за учешће. У дводневној конференцији посвећеној Confessio Helvetica Posterior осветљен је велики јубилеј са историјске, догматске, социолошке и екуменске стране, што је свакако био одличан повод за развој живе и креативне дискусије. Сва излагања представљена на овом скупу биће објављена у зборнику радова који ће бити објављен следеће године.

Спис, познат под називом Confessio Helvetica Posterior, објавио је 1566. године у Цириху Хајнрих Булингер (Heinrich Bullinger), један од водећих швајцарских реформаторских теолога 16. века. Документ у обиму од 30 поглавља даје основна начела реформаторског вероисповедања, оријентишући се при том у великој мери и на апостолско вероисповедање.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска