Ћирилици треба заштита

Ћирилица Преосвећени Епископ бачки Иринеј (Буловић) указао је јуче да писму српског језика прети велика опасност од изумирања и да је задатак државе да га заштити. „Сви европски народи негују своје писмо, само се српски народ бахато односи према ћирилици. То самоубилачко, антицивилизацијско безумље се, међутим, не може спречити само декретима, већ и личним примером", казао је владика отварајући годишњу скупштину Удружења „Ћирилица", одржану у Матици српској.

Према речима владике Иринеја, латиница, коју све чешће користимо, у ствари је хрватска латиница. „Морамо, наравно, да познајемо и све облике латинице, али не и да починимо духовни геноцид над сопственим писмом. У овом конкретном случају, дакле, не угрожавају нас други, већ радимо сами против себе", и стакао је Епископ Иринеј. Скуп је отворио председник Извршног одбора удружења г. Драгољуб Збиљић, а после одавања поште првој председници Скупштине „Ћирилице" Вери Давидовић, која је преминула фебруара прошле године, поднети су извештаји у раду за прошлу и планови за ову годину.

Збиљић је, у уводном излагању, истакао да су Срби једини народ у Европи који нема довољно уједначен стандардан језик и ваљано решено питање писма.

Извор: Епархија бачка и ТАНЈУГ