Ћирило-Методијевска конференција у Риму

20. фебруара у сали за конференције, при храму великомученице Екатарине у Риму отворена је прва Римска Ћирило-Методијевска конференција, саопштава Патриархиа.ру.

Организатори конференције су: Санкт-Петербуршка и Кијевска духовна академија, Институт за славистику РАН, Московски државни универзитет М.В.Ломоносова и ставропигијална парохија великомученице Екатарине у Риму.

У раду конференције учествују водећи православни богослови и свјетски научници.

Конференција је организована поводом празника светог Ћирила, словенског учитеља (14/27 фебруара).

Конференцији је претходила Литургија у храму свете Екатарине коју су служили ректор Кијевске духовне академије Архиепископ бориспољски Антоније, ректор Санкт-Петербуршке духовне академије Епископ гатчински Амвросије и управник за парохије Руске православне цркве у Италији, Епископ корсунски Нестор.

Говорећи на отварању конференције Епископ гатчински је казао да је учешће представника различитих православних духовних школа веома значајан догађај. „Духовне академије и богословије су позване да прошире методе узајамног општења, да размјењују искуства и кадрове".

„Перспектива културног развоја наших народа нераскидиво је повезана са именима светих Ћирила и Методија. Они нам нијесу дали само азбуку и превели Свето Писмо на словенски језик, они су увели Словене у ред цивилизованих народа. Зато је ова конференција чин уважавања и поклоњења великим словенским просветитељима. Осим тога, у овом вијеку кога карактерише тенденција раздјељивања, народи који имају заједничке словенске корјене треба да осјете и своју заједницу у култури и духовној традицији", казао је Архиепископ Антоније.

Он је додао да у раду конференције учествују не само ауторитативни научници него и студенти.

Рад форума ће трајати до 27. фебруара, када се празнује свети равноапостолни Ћирило. Тим поводом у римској базилици светог Климента код Ћирилових моштију биће одслужен молебан.

Рим није случајно изабран за мјесто спровођења ове конференције, јер управо ту током цијелог двадесетог вијека дјелује један од најозбиљнијих центара за изучавање славистике, чија традиција је жива и данас.

Извор: Митрополија црногорско-приморска