Црква Марија Победница предана Коптима

Кардинал Шенборн и коптски eпископ Гаврило потписали уговор о поклону познате богомоље. Коптскои Патријарх Тавадрос доћи ће у Беч на освећење.

Једна од најпознатијих бечких цркава, црква Марије Победнице, у 17. кварту, наредних месеци биће предана коптским православним верницима. Кардинал Кристоф Шенборн, старешина ове цркве патер Георг Вадакекара и за Беч надлежни коптски eпископ Гаврило, с тим у вези, потписали су прошле недеље уговор о поклону, саопштила је Бечка надбискупија. На освећење цркве у Беч ће допутовати и коптски Патријарх Тавадрос II. Ово је велики тренутак за Бечку надбискупију, казао је Кардинал приликом потписивања уговора.

-Католичка парохија при цркви Марији Победници, парох и Црквена управа одлучили су се на смели корак. Бискуп то не налаже, него Црквена општина поклања цркву. Такав отворени чин доноси и плодове. Пошто управо у овом тренутку многи Копти напуштају своју отаџбину, ови хришћани треба да знају да у Бечу могу наћи нову отаџбину, казао је Надбискуп бечки Шенборн.

-За нас је почаст и добит што можемо прихватити хришћане из земаља почетака хришћанства. Они обогаћују наше хришћанско присуство у Бечу својим животом и својим сведочењем о Христу, додао је Надбискуп.

Епископ Гаврило је заблагодарио кардиналу Шенборну, парохији, патеру Георгу и свима надлежнима у Бечкој надбискупији срдачним речима: -Никад нећемо заборавити то што хоћете помоћи малој коптској црквеној заједници. Од самих почетака коптског присуства у Бечу Католичка Црква је делатно помагала сабраћи из Египта.

Подсетио је и да је први коптски духовник, који је пастирски делао у Бечу од 1976.године, становао у Шотенклостеру (манастиру) у Бечу. Посебно је захвалио на настојањима кардинала Шенборна што је 2003. године дошло до признања Коптске Цркве у Аустрији као државом признате. Дословно је казао: -Хвала на љубави према ближњем. Нека Вам Бог узврати!.

Римокатолицима ће коптски хришћани узвраћати молитвом. Иначе, ово је друга по величини коптска црква у Бечу.

Према Катпрес, Радомир Ракић