Црква Пресвете Богородице Знаменаја обележила 175 година рођења Петра Чајковског

У недељу 15. новембра Преосвећени Епископ Менхетна Николај, заменик секретара Архијерејског Сабора Руске Заграничне Цркве, одслужио Божанску Литургију у Саборној катедрали Пресвете Богородице „Знаменаја“, уз саслужење више свештеника и ђакона. Хор у саставу од 40 певача отпевао је Литургију Петра Чајковског на Литургији Светог Јована Златоуста; дириговао је Петар Фекула.

Литургија Петра Чајковског је најзначајније остварење овога композитора. Са своје стране је сматрао да музика у овој Литургији треба да врати руску црквену музику њеним коренима, мада јавни црквени кругови сматрају да је она углавном дело намењено за концерте, а не богослужења.

После Литургије Владика Николај је одслужио парастос свима Архијерејима, свештеницима, војницима и верницима Руске Цркве у свези са 95-годишњицом изгона белогардејаца са Крима 14. новембра 1920 под генералом Врангелом.

Владика Николај је истакао да су Архијереји Руске Заграничне Цркве пратили овај егзодус, а значајно је и то да је заштитница руске дијаспоре Курска-Коренаја икона Мајке Божје „Знаменаја“ такође у то време напустила Русију.

Извор: ОСР (превод Информативне службе)