Црква Светог Ђорђа у Подгорици најстарија активна богомоља у Црној Гори

Црква Светог Ђорђа у Подгорици најстарија активна богомоља у Црној Гори
Црква Светог Ђорђа у Подгорици најстарија активна богомоља у Црној Гори
Црква Светог Ђорђа у Подгорици најстарија активна богомоља у Црној Гори
Црква Светог Ђорђа у Подгорици најстарија активна богомоља у Црној Гори

У самом центру Подгорице, поред стадиона Будућности, смјештена под Горицом, налази се црква Светог Ђорђа, најстарија активна хришћанска богомоља на простору Црне Горе.

Ова богомоља једна је од најстаријих грађевина у Подгорици, а деценијама је била једини богослужбени објекат, пише агенција Анадолија.О настанку старије цркве Светог Ђорђа нема сачуваних историјских извора. Ипак, према мишљењу старјешине ове цркве, она је стара преко 900 година. У разговору за АА прота Велибор Џомић, старјешина ове цркве каже да црква Светог великомученика Георгија под Горицом спада у најстарије активне богослужбене хришћанске богомоље на простору Црне Горе па и шире.

-Негдје је стара преко 900 година. Кроз тих девет вјекова историје, у њој су се непрекидно одвијала богослужења, како тада, тако и данас. По предању, овдје је некада био један велики манастир, који је био повезан подземним тунелом са ријеком Морачом. Као што и знате, увијек су цивилизације настајале поред ријека и језера. Тако се и овдје десило, прича он.

Управо поменути подземни тунел, баш по предањима, нешто је о чему се много говорило у прошлости. Подземни пролаз који се налази у олтарском дијелу, кроз који се једва може провући одрасла особа и који прекрива одговарајући камени поклопац са алком. Ипак, никада званично није саопштено да ли пролаз и сада постоји.

Простор око цркве веома је простран. Како каже Џомић, недавна ископавања на простору јужне трибине стадиона Будућности, која је у непосредној близини цркве, открила су бројне гробнице хришћана. -Читав овај простор чини једну древну хришћанску некрополу. Овдје испод самих зидина цркве налази се неколико масовних гробница страдалих Подгоричана у англо-америчком бомбардовању Подгорице 1944. године. Нажалост, након Другог свјетског рата читав тај простор је девастиран, како изградњом објеката, тако и изградњом саобраћајница, поручује Џомић.

Црква је подизана и дограђивана више пута о чему говори више историјских извора. -Црква је веома стара, у њој се и данас одржавају свакодневна богослужења. Она у себи крије веома вриједне средњовјековне фреске. Она својим свједочанством говори о древном хришћанском трајању на овом простору и јесте свједочанство православне вјере на овим просторима. Била је деценијама један једини богослужбени објекат, прича Џомић.

Због своје историје и традиције, али и због локације, црква Светог Ђорђа посебно је интересантна за православне вјернике у Подгорици. Од стране вјерника, црква је веома посјећена. Тако је и почетак поста најављен на традиционалан начин, умјесто звона, свештеник ударањем клепала, кружећи около цркве, најављује богослужење које означава почетак васкршњег поста.

Александра Бошковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Анадолија