Црква и верске заједнице Одесе упутили петицију градоначелнику да забрани геј параду

Поглавари и представници  хришћанских вероисповести у Одеси заједнички су се обратили градоначелнику Генадију Труканову са захтевом да забрани градски фестивал геј културе „Одеса прајд 2017“, а који према плану треба траје од 8.  до 13. августа, извештава Верска информативна служба Украјине.

Верски великодостојници Одесе успешно су били провели петицију чиме су забранили параду претходних година. Митрополит одески и измајилски Агатангел са другим хришћанским вођама обратио се 2015. године локалним властима са истим захвтевима који су изнесени и ове године.

„Ми схватамо да су погледи ЛГБТ заједнице њихов лични избор. Међутим, пропаганда и наметање небиблијских и нетрадиционалних веровања не толерише се и доводе до разарања нашег друштва“, рекли су верски предводници 2015. године.

Председник Порошенко је дао гаранције онима који су забринути око евентуалне легализације хомосексуалних бракова у земљи у априлу 2016. године. „Председник државе је рекао да хомосексуални бракови неће бити легализовани у Украјини“, известила је прес служба Украјинске Православне Цркве о резултатима преговора Председника и званичника Панукрајинског већа цркава и верских организација. 

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)