Цркве спаљене, верници убијени, злочини шокирају

Многи извештаји указују на то да су цркве и верници Етиопске Православне Цркве изложени сталним нападима радикалних елемената. Верници епархије Источне Хареге убијани су, а цркве су спаљене, међу којима и црква Свете Марије Генда. Напад у Керси и у области богатој водом у источном Харергеу био је грознији него икад.

Верници Етиопске Православне (дохалкидонске) Цркве суочавају се са животом и смрћу у областима Оромија, Дер Дава и Харерге. Црква се још није опоравила од недавних напада. Црквена имовина и зграде су уништени, а хришћане убијају и пред специјалним снагама области Оромија.

Верници користе црквене зграде као склониште током немира, а свештеници делују као миротворци у друштву. Црква је симбол јединства и љубави. Неке политичке групе, радећи на етничкој основи, погрешно су наводиле своје присталице да поступају против верника Етиопске Цркве. Хришћанске куће се пале, жене, деца и старци су убијани. Изгледа да Владин механизам није успео да спречи злочине над православним хришћанима.

Неспособност руковођења високих етиопских функционера има за резултат сталну патњу Цркве и њених верника.

Извор: ОСР