Црквена делегација из САД у посети Финској Архиепископији

На позив Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа карелијског и све Финске Лава, Његово Блаженство Митрополит Тихон започео је званичну посету Цркви Финске у понедељак, 22. фебруара 2016. године. Чланови делегације Православне Цркве у Америци, у којој су Његово Високопреосвештенство Архиепископ питсбуршки и западнопенсилванијски Мелхиседек; протојереј Џон Џилионс, канцелар ПЦА; протођакон Јосиф Матусијак, секретар Митрополита Тихона; др Пол Мајендорф, отац Александар Шмеман, професор литургијског богословља и директор Континуиране едукације на Академији Св. Владимира у Јонкерсу, Њујорк; и ипођакон Јеремија Плетникоф.

По доласку у Хелсинки, Митрополита Тихона и делегацију су одвели у Културни центар „Софија“, где су се сусрели са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Хелсинкија Амвросијем. Током посете делегација ће учествовати удва велика догађаја.

Након Божанске Литургије, којом ће началствовати Митрополит Тихон и Архиепископ Лав у манастиру Нови Валаам у недељу, 28. фебруара 2016, Митрополитан Тихон ће одржати предавање о „Развоју монашких призива“ на отварању годишње свештеничке конференције Финске Цркве. Следећег дана отац Џон Џилионс одржаће предавање финском свештенству о пастирским изазовима са којима се сусреће ПЦА данас.

Митрополит Тихон и делегација ће учествовати и у једнодневном семинару у Хаапаранти, у Шведској, где ће разговарати о тренутној ситуацији са избеглицама. Тај благовремени семинар, на којем учествују представници православних и лутеранских Цркава у Русији и Финској, организује Баренцов Савет Цркава. Митрополита Тихона и делегацију о садашњој избегличкој ситуацији у Европи и Финској укратко ће упознати генерал мајор Илке Лаитинен, заменика шефа Генералштаба, и бригадни генерал Паси Костамовара, шеф Дивизије граничне и обалске гардијске јединице.

Поред посете Новом Валаму, Митрополит Тихон ће служити Божанску Литургију у женском манастиру Свете Тројице у Линтули, где ће делегацију из САД дочекати игуманија Михаела и сестринство. Литургијске службе и предавање о животу ПЦА биће држане и у Саборном храму Свете Тројице у Улуу, где ће делегацију угостити Његово Високопреосвештенство Митрополит Илија, дипломац Академије Св. Владимира.

У Јоенсу делегацију ће дочекати професор Мати Котиранта, директор Богословског одсека Универзитета Источне Финске, и други универзитетски представници и богослови у цркви Св. Николе у овом граду, док ће у Куопију посетити седиште Архиепископије, Црквени музеј и Саборни храм Св. Николе. Друге планиране посете обухватају сусрете са лутеранским надбискупом Кари Макиненом, који је на челу лутеранске Епархије Улуа; са Анитом Лехикоинен, сталним секретаром у Министарству образовања и културе, и Ритом Каивосојом, генералним директором Одељења за уметност и културну политику овог Министарства; као и са представницима Финског екуменског већа.

***

Православна Црква Финске је аутономна Црква под јурисдикцијом Васељенске Патријаршије. Према сајту Финске Цркве, након што је Финска стекла независност после Руске револуције, Православна Црква је стекла статус националне Цркве заједно са финском Лутеранском црквом. Године 1921. Свети Патријарх московски Тихон подарио је аутономију Финској Цркви. Услед расула у Совјетском Савезу и тешкоћа одржавања контаката Православна Црква Финске је тражила да буде прихваћена под окриље Васељенске Патријаршије у Цариграду. Васељенска Патријаршија је 6. јула 1923. године издала Томос у коме је признала Финску Цркву као аутономну Архиепископију.

Данас Финску Цркву сачињавају три епархије са око 60.000 верника и она је једна од две верске заједнице које су законски признате као националне Цркве у Финској. Већ више година Финска Црква одржава блиске везе са Православном Црквом у Америци, делом због чињенице да су Свети Герман и његови мисионарски сатрудници дошли из Валамског манастира у руској Карелији. Током Другог светског рата манастир је евакуисан, кад је пуно монаха премештено у финску Карелију, где су основали манастир Нови Валам.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)