Црквена годишњица и концерт хора у Џолијету, Илиноj

Деведесет прва годишњица парохије Светог Ђорђа у Џолијету свечано је обележена у недељу, 3. новембра 2019. године. Прослави годишњице претходио је концерт хора Мита Топаловић у суботу, 2. новембра 2019. године.

Чланови хора Мита Топаловић руковођени председницом Кети Петковић и хоровођом Алекс Старчевић били су спремни да дочекају главне госте, хор Свети Ђорђе из Канзас Ситија још у петак вече, 1. новембра. Гости су дочекали чланови хора и протојереј-ставрофор Александар Бугарин, месни парох. Са хором су дошли и њихов парох свештеник Радомир Плавшић и фолклорна група. После смештаја у хотелу, настављено је са вечерњим програмом, песмом и игром.

У суботу, 2. новембра 2019. године, хор из Канзас Ситија посетио је манастир Светог Саве у Либертивилу, предвођени свештеницима Александром Бугарином и  Радомиром Плавшићем. Свештеници су одржали помен упокојеном проти Милану Бајићу, дугогодишњем пароху у Канзас Ситију, и протиници Мери Бајић. Поклонили су се моштима Светог Мардарија. Уследила је посета манастиру Новој Грачаници где су се покпонили Богородици Тројеручици. Свештеници су одржали помен упокојеној протиници Јелици Бугарин. По повратку, пре концерта послужени су вечером у црквеној дворани. После вечерњег богослужења гостима су се придружили месни свештеник Александар Бугарин и прота Недељко Лунић, бивши парох џолијетски и архијерејски намесник чикашки, и свештеник Радомир Плавшић. У међувремену стигао је хор цркве Светог Василија Острошког из Лејк Фореста, такође гост на концерту.

Концрат је почео у 6,30 часова увече. Водитељ програма била је Ребека Прибој. Програм је отворен молитвом Господњом и америчком и српском химном у извођењу свих присутних хорова. Дириговали су хоровође Петар Бајић и Алекс Старчевић. Пошто је концерт био посвећен новоупокојеним члановима хора Мита Топаловић Делорес Малиновић и Сем Коњевић, то су хорови под руководством Џони Џаковић отпевали ”Вјечнаја Памјат”. По утврђеном програму хорови су наступали и изводили одређене композиције и руковети композитора народних песама. Најпре је наступио гостујући хор из Канзас Ситија са три композиције. После је наступио домаћи хор и извео једну композицију. Хор из Лејк Фореста извео је две композиције. На крају је хор из Канзас Ситије, коме се прикључио и хор из Џолијета, као завршну тачку, извео композицију ”Шумадијо родни крају”.

После хорова наступила је фолклорна група из Канзас Ситија и извела неколико сплетова народних игара. И хорови и фолклорна група поздрављени су великим и дугим аплаузом. Водитељ програма Ребека Прибој прочитала је текст посвећеним упокојеним члановима хора, Делорес Малиновић и Сем Старчевић. Посебно признање одано је чланици хора Сузи Кандон за њен дугогодишњи активни рад у хору. Поздрављена је устајањем присутних и песмом ”Многаја љета!”

Годишњица парохије Светог Ђорђа у Џолијету прослављена је у недељу, 3. новембра 2019. године. Свету Литургију служили су месни парох протојереј-ставрофор Александар Бугарин и јереј Радомир Плавшић, парох цркве Светог Ђорђа у Канзас Ситију. На светој Литургији одговарао је хор ”Свети Ђорђе” из Канзас Ситија под руководством хоровође Петра Бајића. Богослужење је било торженствено и молитвено. На литургији је проповедао јереј Радомир Плавшић на јеванђелску тему о васкрсењу сина Наинске удовице.

Извор: http://newgracanica.com/