Црквена општина Сомбор: Саопштење за јавност

Црквена општина Сомбор: Саопштење за јавност

Поводом доношења у Сомбор копије иконе Богородице Табинске из Русије у организацији извесне госпође Радмиле Војновић, Црквена општина у Сомбору има дужност да своје вернике и целокупну јавност обавести о следећем:

Сомборска црквена општина и њено свештенство су прву вест о доласку извесне групе руских козака добили крајем прошле недеље од стране Завичајног удружења Срба ''Коријени'' и Равногорскога покрета из Сомбора, који су се у писаној форми обратили Архијерејском намесништву сомборском са обавештењем да ће у Сомбору боравити наведена група са жељом да у току свога боравка посети православне храмове у Сомбору. У прилогу дописа достављен је циркуларни ,,захтев за јавни скуп“ поменуте Радмиле Војновић, председнице групе грађана из Новог Сада која себе назива Православним удружењем ''Умекшање злих срца'', а за које се досад није чуло, те му се не зна ни бројност чланства нити да ли је игде регистровано.

У том електронском допису, који није упућен ниједној конкретној институцији, наводи се да планирају посету многим градовима како би представили руску козачку културу и традицију. Дакле, као што се види и из фотокопије њеног дописа, који прилажемо уз саопштење, нема ни једне једине речи о литији или било каквом другом програму црквеног карактера. Уосталом, госпођа Војновић и не тражи благослов, сагласност, упутство или мишљење од Цркве него надобудно испоручује свој програм као општеобавезујуће правило.

Не желећи да улазимо у детаље организационих пропуста и недостатака овог ,,похода“ на челу са професорком и председницом, Радмилом Војновић, навешћемо само неколико чињеница које саме по себи расветљавају читаву ствар.

1. Да би се овакав или сличан подухват могао остварити уз благослов и учешће Цркве, неопходно је да матична помесна Црква (у овом случају Руска Православна Црква) преко свог Светог Синода или Одељења за спољне везе, писменим путем обавести Свети Синод помесне Цркве на чијој канонској територији се манифестација организује (у овом случају Свети Синод Српске Православне Цркве). Потом Свети Синод о свему обавештава господу епархијске архијереје у чијим епархијама се планира организовање литије и позива их да у својој надлежности донесу одлуку. Синод дакле препоручује (уколико ствар заслужује препоруку), а надлежни епископ одлучује. У случају о коме је реч, изостао је благослов Руске Православне Цркве, а самим тим и читава канонски прописана процедура коју смо навели. Ни Патријарх српски ни Свети Синод наше Цркве нису добили никакав акт из Московске Патријаршије на ову тему.

2. Госпођа Војновић, ,,добитник грамате Свјатјејшег Патријарха Кирила и добитник златне значке Културно-просветне заједнице Србије“, како с поносом истиче, ипак обмањује јавност износећи тврђење да је добила благослов Његове Светости патријарха московског и све Русије г. Кирила. Да је посреди неистина, потврђује чињеница да ни Подворје Московске Патријаршије у Београду није имало никакву информацију из Москве о планираном козачком ,,походу“.

3. На делу је, по свему судећи, свесно обмањивање верног народа јер ова група лаикâ није са собом донела икону Богородице Табинске него њену копију, што је вешто прећутано. Разуме се да је немогуће да се било која светиња носи по свету тако што се предаје у руке лаицима (цивилима) без одређеног разлога, без мерâ заштите и обезбеђења, без благослова и одобрења Цркве и без пратње макар једног свештеног лица које са собом носи ,,мирно писмо“ свога надлежног архијереја. Зато ова група са собом не доноси ништа спектакуларно нити заслужује било какав посебан третман јер наши верници, Богу хвала, у својим храмовима и домовима увек имају освећене иконе пред којима узносе своје молитве. Притом ми, православни хришћани, искрено поштујемо чудотворне иконе које се чувају у појединим манастирима или храмовима, али знамо и то да је свака икона чудотворна за онога ко се пред њом са дубоком вером и искреном надом моли Живоме Богу или нашим заступницима пред Њим, светим угодницима Његовим.

4. За нас у сомборским храмовима, као и за нашу браћу и сестре у свим другим храмовима Епархије бачке, сви добронамерни људи су добродошли ― да се поклоне светињи и да се помоле Богу. У том смислу, ни ова група није била одбијена, али је одбијен њихов накнадни захтев да се ад хок организује литија кроз град и да икона коју су донели са собом буде изложена у светом храму.

Напомињемо и то да је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј о овом ,,походу“ обавештен post festum, тек 5. октобра 2011. године у 11,00 часова, по повратку са заседања Светог Синода у Београду. Додуше, претходно је у Канцеларију Епископа пристигла електронска пошта са обавештењем да ће група козакâ доћи у Сомбор и у друге градове, али уз напомену да се за то не тражи благослов нити било какво учешће Цркве. Податак да се електронском поштом достављају непотпуна обавештења ― без претходног разговора, макар и телефонског ― сâмо по себи говори о озбиљности организаторâ и идеје коју су желели да спроведу у дело.

Исто важи и за удружење ''Умекшање злих срца''. Како може бити ,,православно“ једно удружење које за свој рад нема сагласност надлежних органа Цркве и о којем они, штавише, апсолутно ништа не знају? Ово, нажалост, није први пут да се овакве и сличне групе ,,путујућих“ лаика појављују у нашем граду и у нашој Епархији, те молимо вернике да се не одазивају на позиве таквих група и не дозволе да буду изманипулисани.

У Сомбору, 8. октобра 2011.

Извор: Епархија бачка