Црквена слава у Фелдкирху

Црквена слава у Фелдкирху
Црквена слава у Фелдкирху
Црквена слава у Фелдкирху
Црквена слава у Фелдкирху

У недељу пред Воздвижење Часног Крста, 22. септембра 2019. године, Српска православна парохија и храм у Фелдкирху прославили су своју крсну славу, Малу Госпојину.

Светом Литургијом је предстојао Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, док су саслуживали архијерејски намесник за Западну Аустрију протојереј-ставрофор Драган Ерић из Салзбурга, јереј Филип Милуновић из Беча, надлежни парох јереј Никола Баловић и бивши парох прота Миле Мијић.

Благољепију службе допринели су редовни појци храма и прегаоци унапређења богослужбеног живота, али и гости из Србије, вероучитељи и „Србски православни појци“: Радован Жижовић, Рајко Сеновић и Душан Баловић. Храм је био премали за сву верну паству која се сабрала да прослави Рођење Пресвете Богородице. 

После причешћа, Владика је молитвено поздравио заједницу и пожелео изобиље благослова Божјих свима који су показали снагу своје вере и припадност Цркви. Владика је посебно поздравио почасне госте, међу њима: представника Римокатоличке Цркве из Фелдкирха свештеника Нормана Бушауера који је гостовао у име бискупа Бено Елбса, потом чланове управе Старокатоличке Цркве у Форарлбергу, господу Бројс и Лудешер, следствено високе званичнике покрајинске и градске власти г. Харалда Сондерекера, председника Парламента покрајинске владе, као и новоизабраног градоначелника Фелдкирха г. Волфганга Мата. 

У свечаној сали у Фрастанцу, уследио је културно-уметнички програм. КУД Змај из Фелдкирха извело је народну игру „Ресава“. Потом je чланица хора храма у Фелдкирху Милица Милићевић отпевала песме „Теби Мајко Божја“ и „Покров Пресвете Богородице.“ Плејадом најлепших нових етно песама душе сабраног народа разгалили су „Србски православни појци“.

У духу народног предања западних хришћана, последња ласта се на дан Рођења Мајке Божје запутила у топлије крајеве, али је надлежни парох јереј Никола Баловић у своме обраћању изразио осећање духовног пролећа поводом узвишеног празничног славља. У име повереног му народа и своје лично име, надлежни парох је произнео речи неизмерне захвалности најпре епископу Андреју за љубав према народу Божјем овог краја, затим браћи свештеницима који су дошли из Салзбурга, Беча, Брегенца, као и почасним гостима ииз хришћанских Цркава и личностима из јавног живота, који су увеличали празник. 

Част домаћина о храмовној слави 2020. године од овогодишњег домаћима г. Витомира Палачковића из Фелдкирха преузели су г. Слободан Коњевић и г. Мићо Репић из Блуденца.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска