Црквена слава у Куфштајну

Црквена слава у Куфштајну
Црквена слава у Куфштајну
Црквена слава у Куфштајну
Црквена слава у Куфштајну

У недељу, 3. новембра 2019. године, куфштајнска парохија је прославила своју славу Светог Висариона Исповедника. Свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован уз саслужење архимандрита Козме Бихла из Минхена и свештеника Зорана Врбашког из Салцбурга и Михаила Гавриловића, надлежног пароха.

Поред представника Римокатоличке Цркве, служби су присуствовали и градоначелник општине Швоих г. Јозеф Дилерсбергер и његов заменик г. Петер Пајер. Као и сваке године, на слављу је био настојатељ римокатоличког манастира Mariastein Матијас Оберашер. Слављу су се придружили свештеник Александар Столић са члановима Црквене општине из Инзбрука и римокатолички свештеник из Швоиха др Стефан Шантл.

Кум славе био је г. Предраг Мијоданић. Славски ручак су припремиле чланице Кола српских сестара „Свете Мироносице“.

Епископ Јован је током дводневне посете парохији обишао и куфштајнску тврђаву у којој је пострадао Свети Висарион. Светитељ је посебно поштован у Епархији славонској јер је седам година свог живота провео у манастиру Пакри. Одатле одлази за Ердељ, где ради на спречавању унијаћења православаца. Због тога бива ухапшен и утамничен. После више година мученичког страдања и исповедања православне вере, његов овоземаљски живот се завршава управо у Куфштајну, у озлоглашеној тиролској тврђави.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска