Црквени хор из Бање Ковиљаче наступао у Бугарској

хор Црквени хор ''Сабор српских светитеља'' из Бање Ковиљаче који постоји четири године и којим диригује протођакон Зоран Кокановић у периоду од 18.-22. јула 2008. године на позив православног народа Бугарске посетио је њихову земљу. Ово путовање и наступ реализовани су захваљујући доброј вољи многих људи из Бање Ковиљаче и Лознице у чије име ће се на јесен одржати концерт на коме ће бити додељене захвалнице и награде. Но највећа заслуга припада Марији Спасојевић нашем хорском певачу која је по пореклу Бугарка а сада је удата и живи у нашем месту. Она је осмислила и у потпуности остварила ово величанствено путовање које ће се дуго памтити.

хор Ми ходимо путем Светога Саве и као он поред поштовања својих светиња поштујемо и светиње других народа. Зато смо се најпре поклонили највећој Бугарској светињи Крстовој Гори која нас подсећа на наш манастир Острог. Удаљена је 70 километара од Пловдива и налази се на 1450м надморске висине као прединна творевина Божја која оставља неизбрисив траг у нашим срцима. Тачно у поноћ 19.јула на платоу испред цркве служена је света Литургија на којој је певао Црквени хор из Бање Ковиљаче са благословом митрополита пловдивског Николаја. Био је то дирљив прозор где у таквој лепоти на врху планине у сред ноћи мноштво верног народа по падинама око манастира са упаљеним свећама приноси молитву Богу. Иако исцрпљени и уморни од пута наши певачи у светињи се духовно окрепљују певајући Богу и представљајући нашу земљу.

Сутрадан смо се поклонили светињи манастира Бачково који типичан пример Византије и који нас подсећа на наш манастир Хиландар.

Истог дана у граду Првомај примио нас је градоначелник Ангел Папазов који је путем видео пројекције показао лепоте свога града и пожелео нам добродошлицу. У Скупштини града приређен је свечани ручак коме је присуствовао и градоначелник. Он је био наш верни пратилац и највећи добротвор овог путовања.

У недељу Црквени хор је наступао у цркви светог Георгија где су биле присутне све значајне личности тога града. Свештеник Георгије је поздравио хор пожелевши добродошлицу и захвалио се на предивном певању. У име хора присутне је поздравио и захвалио се свештеник Стојша Јагодић и позвао грађане Првомаја да буду наши гости. Велику трпезу љубљви у црквеној трпезарији припредио је Белгијанац Дидие Галупс који је примио православну веру и био наш добри домаћин. Свим хористима су уручени дарови који ће их подсећати на овај град и на православни Бугарски народ. Ми смо такође даровали све људе који су помогли остварење овог Богоугодног дела и захвалили се дирљивим речима на топлоти, пажњи, љубави и гостопримству. Рекли смо да желимо да их ови дарови сећају на једну групу певача која је кроз Бугарску пронела песму Богу и песму своје земље. Треба истаћи да су у суботу и недељу увече у прекрасном етно амбијенту приређени наступи хора, вечера и дружење од стране Бугарских бизнисмена.

Хор је посетио и милионски град Пловдив где је певао у најстаријој цркви посвећеној св.цару Константину и царици Јелени.

Свети Краљ Милутин У понедељак 21.јула у Софији посетили смо прелепе и раскошне цркве св.Александра Невског, св.Николе и св.Недеље у којој почивају мошти нашег краља Милутина. У свим црквама хор је отпевао по неколико композиција и уживао у изузетној акустици.

Ово је прекрасна прича у коју је уткано ново искуство, нова нада и додатна мотивација да наставима да градимо наш хор позивајући све људе добре воља да нам се придруже и постану део нас, део хора који је кроз Бугарску певао предивну песму и оставио видан траг.

Јереј Драган Бајић