Црквено уједињење у Водонги

Излазећи у сусрет жељи већине православног српског народа Водонге и околине, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј је доделио свој архипастирски благослов за истовремено одржавање Ванредних скупштина Српских православних ЦШО Петра и Павла у Водонги, са само једном тачком на дневном реду: Уједињење у једну црквеношколску општину.

Као што је познато, од двају истоимених српских православних ЦШО у Водонги, једна је до сада била део Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Новограчаничке Митрополије, а друга Епархије аустралијско-новозеландске. Ванредна скупштина је одржана 2. јануара 2010. г. у тзв. Старој сали општине из Митрополије новограчаничке, уз лично присуство Његовог Преосвештенства Епископа Иринеја и председавање надлежног заједничког парохијског администратора високопреподобног архимандрита Лазара (Царана) са већином чланова обеју ЦШО.

На почетку скупштине, присутни су се молитвено сетили блажене успомене недавно упокојеног Патријарха српскога Павла, призивајући чије небеско заступништво је Владика благословио сабрање изражавајући своју велику очинску радост због одржавања ове скупштине ради коначног и формално/правног уједињавања верног српског народа у Водонги у којој је пре више од 40 година и започела несрећна подела у Српској Православној Цркви. Овим историјским догађајем је испуњен аманет блаженопочивших Патријарха српскога Павла и Митрополита новограчаничког Иринеја који су заједно неуморно радили на исцељењу ране на телу Српске Православне Цркве, придржавајући се обојица увек оне истине пуне очинске архипастирске љубави која сведочи да у нашем помирењу нема победника нити губитника, већ је оно на корист и у славу саме Цркве Божије. И трудом и љубављу Његове Светости Патријарха Павла и Митрополита Иринеја, 1992. године је потписан меморандум, тј. Прелазне уредбе на основу којих је било могуће сазвати ову заједничку скупштину и приступити уједињењу двеју ЦШО.

Сходно прописима Прелазних уредаба, најпре је пребројавањем установљено присуство више од по 2/3 пуноправних чланова из сваке ЦШО чиме је верификована легалност сабрања. Гласањем је једногласно, без иједног уздржаног гласа изабран Управни Одбор, на челу са председником Мирком Томашевић. Истовремено је одлучено да ова нова, јединствена ЦШО Св. апостола Петра и Павла формално/правно буде у саставу Епархије аустралјиско-новозеландске. Епископ Иринеј је истакао да је веома значајно за читаву нашу цркву на Петом континенту ово уједињење две истоимене српске црквено-школске општине, нарочито имајући у виду будућност Српске православне цркве оличену у младима који су били у великом броју присутни приликом ове и прошле посете Водонги. Новоизабрана Управа има дужност да позове све оне који желе да буду корисни чланови ове мале заједнице јер свим добронамерним и Православној цркви верним људима су врата српских храмова отворена.

Као први корак нове Управе одлучено је да се у што краћем року позову и све чланице КСС ради избора своје једне управе, како би на Бадње вече пред архимадритом Лазаром сви скупа положили заклетву. Скупштина је закључена молитвом и захвалношћу Св. апостолима Петру и Павлу небеским заступницима нашим пред престолом Господњим за дарове хришћанске љубави свим учесницима црквеног уједињења православних Срба Водонге.

Невенка Ашковић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска