Црквено-народни сабор у Милошевићима код Шавника

Црквено-народни сабор у Милошевићима код Шавника
Црквено-народни сабор у Милошевићима код Шавника
Црквено-народни сабор у Милошевићима код Шавника
Црквено-народни сабор у Милошевићима код Шавника

У суботу 21. јула на празник Светог великомученика Прокопија, у цркви Светог архангела Михаила у селу Милошевићи код Шавника, одржано је црквено-народно сабрање поводом предстојећег празника Сабора Светог архангела Гаврила, љетње славе овог храма.

Свету Литургију служили су архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела, протојереј Петар Крговић парох граховски и јереј Драженко Ристић парох шавнички. Литургију је појањем употпунило сестринство манастира Светог апостола и јеванђелисте Луке у Жупи никшићкој, а молитвеном сабрању присуствовао је велики број вјерног народа, који је приступио Светом причешћу.

Свештенство је обавило и један чин вјенчања. Наиме, Светој тајни брака приступили су нови супружници Роберт Жижић и Андреа Павићевић из Никшића, и то је, послије више од седамдесет година, прво вјенчање у цркви Светог архангела Михаила у живописном, али расељеном дробњачком селу Милошевићи.

Пререзан је славски колач и освештано славско жито, а вјерном народу пригодном бесједом обратио се отац Исаија, честитајући празник и црквену славу. Он је дио своје литургијске проповиједи посветио тумачењу Светог Јеванђеља и нагласио значај Свете службе Божије, позивајући вјернике да не успављују своју душу, већ да увијек буду будни и спремни да одвоје вријеме за света богослужења. Високопреподобни Архимандрит је поучио сабране да имају саосјећања за своје ближње, јер ко то чини, истакао је отац Исаија, гости самог Господа, по оној ријечи Господа и Спаса нашег Исуса Христа – “Ако и једном учинисте од ових мојих малих – мени учинисте“. Нагласио је, такође, и значај Свете тајне брака, упућујући позив свима који живе у браку, а нијесу вјенчани, да то учине, јер, по ријечима оца Исаије, живјети без Божијег благослова није добро за супружнике, као ни за њихово потомство.

Црквено-народни сабор братстава Жижић, Кнежевић и Јошановић, покренут 2008. године, када су почели радови на обнови храмовног здања, настављен је уз братску трпезу љубави. Домаћин славља био је Милош Жижић, а дио славског колача од њега је преузео Вукашин Жижић, који се пријавио да буде домаћин идуће године.

Парох шавнички јереј Драженко Ристић је казао да је овогодишњи сабор, у славу Господа Бога и Пресвете Тројице, а у част Сабора Светог архангела Гаврила, другачији у односу на претходне године, јер га не прати громки звук црквеног звона. Звоно су недавно отуђили непознати починиоци, који овим недјелом, нагласио је свештеник Ристић, желе да остваре неки лични интерес или им је намјера да угуше сабор у Милошевићима, “да угуше нашу радост која се овдје обновила трудом сваког мјештанина“.

“Али, као што видимо, гдје су Господ Бог и Дух Свети љубав и радост се не могу угасити. Иако немамо звона радост нам није недостајала, јер се ове године сабрало још више људи, а надамо се да ће тако бити и убудуће. Наше молитвено сабрање увеличала је и радост вјенчања, које је, ево, послије 70 и више година, обављено у овом храму. Надамо се да ће временом и вјенчања бити више, да ће старији који се још нијесу вјенчали, научити понешто од ових млађих. Надамо се да ће нас овај свети храм, који се обнавља, са годинама и кроз вријеме научити ономе што је лијепо и Богу угодно, да ће нам бесједе, које се изговарају у овој светињи, помоћи да и ми своје душе све више кријепимо“, поручио је јереј Драженко Ристић.

Да милошћу Божијом, увијек има људи који притичу у помоћ, потврдило је и ово празнично сабрање. Наиме, током славља већ су се јавили дародавци звона за цркву Светог архангела Михаила, па ће три звона ускоро бити купљена и постављена на звоник поред храма, захваљујући слози и љубави, коју су према овој светињи, исказали Милован Манојлов Жижић, Томислав Жижић и братство Кнежевић.

“Још једном да вам свима захвалим и свако добро да пожелим, да Господ Бог и Свети Архангели подаре нашој парохији и овом селу сваког благослова и благодати Духа Светог, да се ово село шири, да се љубав множи, да се људи “сложе, обоже и умноже“. Овај сабор ће бити и трајати док је год нас, док је наше љубави и слоге, па вас позивам да се и идуће године, ако Бог да, на истом мјесту окупимо у славу Божију и свих Светих“, закључио је свештеник Ристић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка