Црквено-народни сабор у селу Лијеска

Црквено-народни сабор у селу Лијеска
Црквено-народни сабор у селу Лијеска
Црквено-народни сабор у селу Лијеска
Црквено-народни сабор у селу Лијеска

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је са свештенством, на празник Преподобномученице Параскеве - Петке Римљанке, свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Николају Мирликијском у селу Лијеска код Томашева.

У литургијској бесједи Владика је подсетио: -Овај љетњи сабор установљен за празник велике светитељке Свете Петке, који је преслава храма Светог оца Николаја Мирликијског и то је још једно богатство овог малог, али знаменитог светог храма. Преподобна Параскева је светитељка из првих хришћанских времена, када је тешко било бити хришћанин, када су хришћани за своју вјеру, најчешће, главе и животе полагали. Толико је хришћанска вјера света и узвишена да за њу вриједи положити свој живот за онога ко зна шта је она. То је знала Света Петка, како је народ често зове Римљанка, Параскева по грчком, рођена у петак, а то на грчком значи она која је рођена у петак. Она је од малена била научена светој вјери од својих родитеља, касније је почела јавно да проповједа своју вјеру, учинила многа чудеса, многа чудеса је Бог учинио преко те чисте, свете дјевојке, која је проповједала име Христово, казао је Његово Преосвештенство.

-Она је изашла пред римског цара Антонина, који је покушавао да је одврати од вјере, али није у томе успио. Нијесу је уплашили ни пријетњама, а римски цар Антонин, говори се, и сам је повјеровао у Христа Господа. Прошпијали су је из зависти Јевреји да вјерује у Христа Господа. На такав начин припремали су јој смрт и погибију, а кад гледамо с друге, Божанске стране, припремали су јој велику славу и прослављење, јер се она прославила свједочећи име Христово пред онима пред којима је била оптужена и многи су повјеровали захваљујући њеној ријечи. То значи да је њена ријеч била пуна Божје истине и силе Духа Светог, да је просвећивала оне који су имали чисто срце да чују и приме ријеч Божју тако да су многи повјеровали. На крају је она главу своју положила, била је убијена, мачем јој је глава одсјечена послије многих мука. Храбро је издржала и посвједочила име Божје, јер јој је Бог даровао толику снагу, силу вјере, истине и правде, да се њено срце никада није уплашило. Зато је њој Бог дао слободу пред престолом Божјим да нас она може, увијек, заступати својим светим молитвама, рекао је владика Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки се осврнуо на градњу храма Светог Николаја, нагласивши да велику радост представља када народ једног краја, из љубави према својој вјери, почне да гради цркву. На тај начин народ се, непосредно, уграђује у дом Божји, зидајући га он осигурава и свој дом.

-Преко храма Божјег утврђује свој дом, своју породицу, своју душу и своју вјеру, а ви сте овдје лијепо све осмислили. Ово што је до сад урађено врло је лијепо, добро утврђено. Овако би ова црква требало да изгледа споља за сва будућа времена, јер је рађена квалитетно и лијепо. Иако је мала, али, заједно са овом салом она може да окупи цио народ, тако да и ова сала постаје дио храма, а ви немојте дозволити да буде обрнуто. Мора да се зна шта је на првом мјесту, мора да се зна како се улази у дом Божји и како се долази на свету службу. Овај храм ће, нарочито, бити знаменит ако се будете сви у њега уградили, ако се будете редовно овдје окупљали и пазили како се окупљате, да се не окупљати у пијанству, свађи, препиркама и раздорима, него да се окупљате у слози и љубави, честитости, правди, истини, праштању, у хришћанским врлинама, поручио је Преосвећени Епископ.

Он је захвалио Црквеном одбору, који је био домаћин данашњег црквено-народног славља и пожелио да Бог благослови све који се труде на изградњи овог светог храма и да молитве Свете Петке и Светог оца Николаја свима буду на помоћи.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка