Црна Гора за Космет у Никшићу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија у Никшићу је на Савиндан спроведена хуманитарна акција под називом „Црна Гора за Космет у Никшићу". Ову акцију, чији је циљ помоћ српском народу на Косову и Метохији, организовала је НВО „Млади за Космет" из Подгорице. Њени чланови су на празник Светог Саве у Саборној цркви Светог Василија Острошког сабирали помоћ коју су грађани Никшића приложили у новцу, гардероби, књигама и другој врсти робе за наш народ на Косову и Метохији. О успјешности акције, спроведене у Никшићу питали смо Павла Божовића, координатора.

- Упркос веома јакој киши, која је падала цијели дан, одзив је одличан. Никшићани су још једном показали да се солидаришу са нашим сународницима на Косову и Метохији. Осим у овом граду хуманитарна акција „Црна Гора за Космет" спроведена је, са благословом Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Преосвећеног Владике Г. Јоаникија, и у Бару, Херцег Новом, Беранама и Подгорици. Помоћ која је данас сакупљена у Никшићу на нивоу је поменутих градова. Веома смо задовољни цјелокупном акцијом, јер је то значајна помоћ која се, осим од новчаног износа, састоји и од око 600 кутија одабране робе. У питању је гардероба, играчке, као и неколико хиљада књига са којима ћемо обновити библиотеку једне основне школе у Косовској Витини, казао је Павле Божовић. Према његовим ријечима акција „Црна Гора за Космет" једна је од првих већих хуманитарних акција којом је обухваћена скоро цијела Црна Гора, а завршава се управо у Никшићу. Очекују да ће, по добијању одобрења од власти у Београду и Приштини, прикупљена средства већ средином фебруара бити упућена за Косово.

- Наш мотив, осим наравно конкретне помоћи, јесте и посјета нашем народу на Космету. Потресне слике које смо неколико пута раније видјели, када смо обилазили угрожене српске породице у енклавама, рецимо, у косовском Поморављу, централном Косову и Метохији, вјерујем да никога не могу оставити равнодушним и да би свако, након тих призора, настојао да помогне својој браћи и сестрама у јужној српској покрајини. Ово је скроман допринос нас групе студената у НВО „Млади за Космет". Окупили смо се самоиницијативно, без ичије подршке, са Божијим благословом и искреном жељом да, на овај начин, подржимо српски народ у борби за опстанак на Космету. Наша порука Црној Гори је да никако не заборавимо своју браћу, да сваког дана мислимо и молимо се за њих и да што прије схватимо да је смисао живота у бризи, љубави и пажњи за друге. Као што је то радио и Господ наш Господ Исус Христос, поручио је Божовић.

„Млади за Космет" су са прикупљеном помоћи, већ четири пута, од самопроглашења независности Косова, обилазили наше сународнике који опстају на Косову и Метохији. Чланови ове новоосноване организације најављују наставак и других видова помоћи и активности.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка