Цртани филмови за најмлађе

Цртани филмови за најмлађе
Цртани филмови за најмлађе
Цртани филмови за најмлађе
Цртани филмови за најмлађе

Црквена општина у Сокоцу и Установа за културу „Перо Косорић“ из Сокоца припремили су за најмлађе Сокочане серијал цртаних филмова са православном вјерском тематиком, који ће сваког четвртка бити приказивани у Духовном центру Романијске Лазарице у Сокоцу.

Протојереј Златко Богдановић сматра да дјеци треба понудити алтернативу за садржаје којим су обасути са телевизије и интернета.

„Овај пројекат је веома значајан и веома битан самим тим што наша дјеца предшколског узраста и дјеца у првом разреду основне школе нису укључена у редовни процес вјеронауке у школама. Самим тим вјера ће им бити презентована на један прилагођен и њима лакше разумљив начин, кроз цртане филмове који су за дјецу јако значајни и који остављају траг у њиховом развоју,“ нагласио је отац Златко.

Он је додао да ће дјеца кроз филмове имати преглед историје Старог и Новог завјета, и живота ране Цркве, чиме се остварује и својеврсна поука у вјери, јер су дјеца у узрасту кад поједина знања највише апсорбују у своја млада бића, а на овај начин ће моћи да оплемене душу сазнањима о вјери и историји Христове Цркве.

„Проблематика цртаних филмова је веома актуелна, а односи се на садржину и тему цртаних филмова који се свакодневно презентују дјеци. Они су често пуни насиља, нетолеранције, мржње, свега онога што је негативно и што као такво не би требало да буде представљено дјеци у најмлађем узрасту. Ми овим поступком желимо да кроз цртане филмове покажемо нешто што је лијепо и племенито, пуно љубави и разумијевања, нешто што је потребно дјетету у младом узрасту. Након пројекције, дјеца могу посјетити и цркву, да то искуство допуне још једним духовним садржајем,“ рекао је Богдановић, и захвалио свима који су подржали остварење ове идеје, те позвао родитеље и дјецу да пројекат подрже, како би одрастање и дјетињство наших најмлађих било оплемењено садржајима који ће им остати у лијепом сјећању.

Директор Установе за културу Ирена Шућур нагласила је да је циљ пројекта је едукација дјеце и развијање свијести о вјери код наших најмлађих суграђана.

„Уз подршку Црквене општине Соколац кренули смо у реализацију идеје приказивања вјерских цртаних филмова у просторијама Духовног центра у Сокоцу. Наш основни циљ је едукација дјеце предшколског и школског узраста и развој њихове свијести о вјери, бар у оном домену колико ће бити презентовано на овај начин. У цртаним филмовима које смо припремили, на јако вјеродостојан и сликовит начин је, својствено њиховом узрасту, у етапама приказан период од настанка свијета до данас. Обзиром на чињеницу да у граду немамо биоскоп, жеља нам је да дјеци поред вјерске едукације, што нам је основни циљ, покажемо како све то изгледа на великом платну, бар онолико колико смо у могућности,“ казала је Шућур.

У Духовном центру је у четвртак, 20. новембра, у два термина приказан и први цртани филм „Рајски Врт“, за малишане из Установе за предшколско васпитање и образовање, те за дјецу из нижих разреда Основне школе „Соколац“.

Извор: Митрополија дабробосанска