Чувари српског имена и дела

црква челинацЊегово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, 4. новембра 2007. године, служио је прву Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Челинцу.

Овом приликом Владика Г. Јефрем освештао је три нова звона, која ће се огласити долином реке Врбање када се заврши зидање звоника. Звоно тешко 800 кг приложио је Александар Џомбић, звоно тешко 500 кг прилог је Мише Кузмановића, док је звоно тешко 350 кг подарио Крсто Савичић.

- Нека да Бог да увијек имате и воље и начина да са својим породицама доприносите добу свог народа - истакао је Владика Г. Јефрем у благослову упућеном кумовима и свим дародавцима храма. - Храмове не градимо само да би они били украс наших насеља, него да бисмо се у њима окупљали у добру и у злу и обављали све Свете Тајне. Драга браћо и сестре, наставимо традицију коју је започела наша света лоза Немањића, подижимо храмове, јер они чувају наше име, наш језик, културу, духовност, укратко наш идентитет - нагласио је Преосвећени Владика Г. Јефрем.

Извор: Епархија бањалучка