Да ли ће највећи хришћански храм постати џамија?

Док немири у Турској настављају да окупирају пажњу јавности, суптилнији али јасни догађаји у вези са исламизацијом Турске - и то не само од стране премијера Ердогана, већ великог броја грађана Турске – тихо, али све више излазе на површину. Ово укључује чињеницу да је Турски музеј Аја Софија на путу да постане џамија.

Зашто судбина једне старе зграде има толику важност?

Зато што је Аја Софија – на грчком "Света Мудрост" - била скоро хиљаду година највећи хришћански храм. Аја Софија је изграђена 537. године у Цариграду, срцу хришћанске империје, и представљала је одлучан симбол одбране од напада Ислама са истока.

Након вековног одолевања нападима џихадиста, Цариград је коначно запоседнут 1453. године.  Његове иконе и крстови су оскрнављени и оштећени, а Аја Софија - као и хиљаде других цркава - одмах је претворена у џамију, окружену са четири висока минарета као симбол тријумфа Ислама над Хришћанством.

Ипак, након распада Отоманског царства, у оквиру неколико реформи, секуларно определење Ататурка омогућило је да Аја Софија буде претворена у музеј  1934. године што је схваћено као „неутрално решење“ и израз добре воље тадашње Турске према тада тријумфалном Западу.

Извор: Амен.гр