ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ - изложба поводом петогодишњице погрома Срба на Косову и Метохији

Изложба Академија СПЦ

У уторак 17. марта 2008. године, у 19 часова, у конаку Светосавске цркве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Његове Светости Патријарха Павла, у име Патријарха српског и Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, отворио је изложбу икона и фресака, копија икона и фресака из манастира и цркава са Косова и Метохије. Иконе и фреске су дело студената Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, које су настајале под менторством Горана Јанићијевића, доцента на предмету Фрескопис.

Отварању изложбе је присуствовао велики број поклоника црквене уметности, јавни и културни радници, архимандрит Данило (Љуботина), протојереј-ставрофор Драго Убипариповић, протојереј-ставрофор Драго Сандо, протојереј Лука Новаковић, шакон Милан Ковачевић, др Војислав Миловановић, протонеимар Храма Светог Саве на Врачару.

На почетку отварања изложбе, декан Академије, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић се захвалио студентима и професорима што су ове године показали да се сећају целокупне српске баштине на Косову и Метохији. Декан је истакао да се ова изложба већ традиционално одржава и да је врло значајно што је изложба обишла свет - од Њујорка, преко Бостона до Минхена. Декан је истакао речи пророка Исаије и повезао је старозаветно пророштво са косовско-метохијским искушењем пред којим је цео српски род. На крају је декан посебно захвалио управи Светосавске цркве што је врата Светосавског конака отворила свима који су хтели да виде ову изложбу.

Пету по реду, јубиларну, изложбу, која је посвећена сећању на мартовски погром из 2004. године, Владика Атанасије је отворио речима да је врло значајно што Академија сваког 17. марта организује изложбе копија фресака и икона са Косова и Метохије. Преосвећени Владика је истакао да је врло значајно да се српски род потруди да избегне отуђеност и да поштује Христове највеће заповести. У беседи је централно место Владика посветио савременим проблемима са којима се Српска Црква сусреће у вези са званичним законодавством и са искушењима које тај проблем носи. Због тога је врло значајно да сви Срби виде ову изложбу како би се подсетили својих предака који су достојанствено носили крст на својим плећима у свим животним недаћама. Посебно је значајно да се сви Срби сете својих светиња по којима нас цео свет и познаје и признаје. На крају беседе, Преосвећени Владика је истакао труд и стални рад професора и студената Академије који подстичу и унапређују савремену црквену уметност.

На изложби је представљено педесет икона и фресака које су реплике фресака из манастира са Косова и Метохије. Изложба ће трајати до 24. марта када се обележава десетогодишњица од НАТО бомбардовања. Изложба је отворена до 24. марта. Улаз је слободан.