Да се не заборави - изложба у Сарајеву

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 16. марта, у Културном центру Источно Ново Сарајево отворио изложбу радова полазника школе иконописања Саборног храма у Сарајеву под називом "Да се не забрави", која је посвећена сјећању на велико страдање Срба, њихове културе и наслијеђа, те православне баштине од 17. до 20. марта 2004. године на Косову и Метохији.

На изложби су представљене копије фресака из храмова на Косову и Метохији, које су иконописали полазници иконописачке школе Саборног храма у Сарајеву.

Отварајући изложбу, митрополит Николај је истакао да су иконе са Косова и Метохије "наше српске".

"Судбина нам је иста, вјера иста, језик исти и наша христолика душа стално страда и плаче због присутне моралне таме" - нагласио је владика Николај.

Високопреосвећени сматра да ће ова изложба свакоме ко је скренуо са пута православља помоћи да се врати на пут поплочан добрим намјерама.

"Ова изложба отрежњава посјетиоце у вјери и добродјетељном животу. Отварањем ове изложбе икона, да не поклекнемо него њоме да напајамо своју душу попут наших предака. Прочитајмо ову изложбу и многе ствари живота биће нам јасније, јер наш народ је у многоме изгубио духовну снагу и религиозна осјећања, који учвршћују наш саборски разум и јединство" - рекао је владика Николај.

Господин Николај је поручио да живимо у времену када антихристова идеологија контролише све области људског живота и када се цијела историја наше прошлости искривљује.

Отварању изложбе присуствовали су амбасадори Русије и Србије у БиХ њихове екселенције господа Александар Боцан-Харченко и Грујица Спасовић, представници локалне власти и велики број грађана.

Истичући да је пун тужних осјећања због догађаја који су се десили и антисрпских акција на Космету, Харченко је поручио да је заштита и чување православног наслијеђа на Косову била и остаје једно од најбитнијих питања и за српски и за руски народ, јер је ријеч о заједничкој православној култури.

"Бесправно и неправедно једнострано проглашење независности Косова, које Русија не признаје, не може на најбољи начин да ријеши питање заштите православног наслијеђа на Косову" - нагласио је Харченко.

Отварање изложбе својим је пјевањем обогатио хор Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева.

Отварање изложби предвиђено је и у Бијељини, Чајетини, Краљеву и Београду, гдје ће је отворити Његова светост патријарх српски господин Иринеј.

Назив изложбе "Да се не заборави" потиче од прве изложбе којом је обиљежена годишњица погрома Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године када је за 48 часова порушено и спаљено 35 српских православних цркава и манастира и убијено 19 људи.

Извор: Митрополија дабробосанска