Дан сећања на Јасеновац обележен у Њујорку

Дан сећања на Јасеновац обележен у Њујорку
Дан сећања на Јасеновац обележен у Њујорку
Дан сећања на Јасеновац обележен у Њујорку
Дан сећања на Јасеновац обележен у Њујорку

Прошлог месеца, 21. и 22. априла 2012. године, по једанаести пут у Њујорку је обележен дан устанка последњих јасеновачких логораша, који су пре шездесет и седам година одлучили да да иду у смрт као што овце иду на заклање и голоруки су се супротставили својим џелатима. Обележавање овог дана у Њујорку је установио Институт за истраживање Јасеновца, а он се одвијао у сарадњи са Црквено-школском општином и у просторијама храма Светог Саве, који је од прошле године постао катедрална црква Источноамеричке Епархије Српске Православне Цркве.

Истом иницијативом, у њујоршком спомен-парку холокауста у Бруклину постављен је споменик јасеновачким жртвама, а већ неколико година заредом градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг проглашава 22. април Даном Јасеновца у Њујорку.

По први пут ове године Дан сећања на јасеновачке жртве је одржан у организацији њујоршке цркцено-школске општине, са Институтом за истраживање Јасеновца као саорганизатором, а са учешћем изасланика Светог Архијерејског Синода Епископа Липљанског Јована, који је као координатор Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора упућен у Њујорк као знак подршке овом догађају који је као такав јединствен ван српских земаља и региона бивше Југославије.

Овогодишње обележавање је почело 21. априла вечерњом службом и поменом који је по благослову Епископа Источноамеричког Митрофана служио Епископ Липљански Јован уз парохе њујоршке Ђокана Мајсторовића и Владислава Радујковића, и наставило се свечаном вечером, на којој је Епископ Јован био главни говорник, уз Бориса Малагурског, режисера филма Тежина ланаца, те Барија Литучија, директора Института за истраживање Јасеновца, генералног конзула Републике Србије у Њујорку, госпође Мирјане Живковић и протојереја Ђокана Мајсторовића. Вечери је присуствовао и угледни епископални свештеник Роберт Рајт, професор црквене историје на теолошком факултету епископалне цркве те више угледних Срба и представника других заједница које су биле жртвом холокауста и геноцида у Другом светском рату.

Обележавање је настављено Светом архијерејском литургијом на Томину недељу, након које је уз послужење приказан филм Симе Брдара о Цадику Данону, једном од преживелих јасеновачких логораша. По јакој киши и ветру у бруклинском Спомен-парку холокауста код споменика Јасеновцу одржан комеморативни скуп коме је присуствовао завидан број људи, нарочито потомака жртава, а на коме је поред помена и јеврејске молитве кадиш одржано више говора у којима је наговештено да ће овај скуп, уз Божју помоћ, прерасти у још значајнији догађај са већим бројем учесника.

Са једанаестог обележавања Дана сећања на Јасеновац у Њујорку учесници су упутили писмо Председнику Републике Српске Милораду Додику са захтевом да се што скорије и што озбиљније предузме подизање Спомен-подручја на Доњој Градини, јасеновачком стратишту и гробишту.