Дани благослова на Малти - 2. део

Дани благослова на Малти - 2. део
Дани благослова на Малти - 2. део
Дани благослова на Малти - 2. део
Дани благослова на Малти - 2. део

У Недељу месопусну, 19. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светог Николаја Чудотворцаглавном у Валети, граду Малте.

Саслуживали су администратор малтешке парохије протојереј Петар Пантић и јереј Филип Милуновић. За певницом се дивним појањем истицао руски мешовити хор који је Епископ посебно похвалио на крају службе.

Епископ Андреј је присутном народу у надахнутој беседи протумачио свето Јеванђеље. Светој Чаши су приступили многи. На крају службе Владика је најпре заблагодарио на великом одзиву верника и затим похвалио Црквени одбор малтешке Црквене општине за сва доброчинства, али и све оне који помажу мисију Мајке Цркве на историјском острву Малте.

По подељеној нафори сви присутни на челу са Епископом упутили су се на заједничко послужење у сали поред храма. Том приликом је благочестиви верници, поводом треће канонске посете, имао прилику појединачно да разговара са својим архипастиром и потражи очинске савете. Потом је уприличен заједнички ручак са члановима Одбора.

У вечерњим часовима епископ Андреј је са свештенством стигао у град Бизербуџа, где је одржана вечерња служба у древном храму Светог Ђорђа из XV века. Епископ Андреј је срдачно дочекан од великог броја верника који су се радосно поздравили са својим архијерејем. Богослужењем је началствовао прота Петар Пантић, а на крају богослужења је одржан помен поводом Задушница, како би и верници са југа Малте имали могућност да се молитвено сете свих својих преминулих предака.

Епископ се у надахнутој беседи обратио верницима и обећао да ће Црква увек и занавек бити уз свој народ. -Увек ће Црква бринути о души народа и о духовном опстанку на најудаљенијим местима васцелог српског расејања, поручиоје Владика.

На крају беседе је верницима подељена последња порука Светог владике Николаја Велимировића - Ој Србијо, на Крст мука распета, коју су сви заједно са Епископом отпевали. Потом је владика Андреј са свим верницима појединачно разговарао, посветивши свакоме своју очинску љубав и пажњу.

У понедељак, 20. фебруара 2017. године, у јутарњим часовима, епископ Андреј је заједно са новим члановима Црквеног одбора посетио надлежне правне службе за регистрацију српске Црквене општине Светог Апостола Павла и Светог Николе на Малти. На овај начин је још јаче утврђен камен темељац овог мисионарског дела, за које је најзаслужнији протојереј Петар Пантић који је ово острво за две године посетио чак двадесетак пута, сејући добро семе и ширећи јеванђелску науку Господа Исуса Христа. У поподневним часовима је наша српска делегација испраћена на малтешки аеродром чиме је завршена ова четвородневна, трећа канонска посета Епископа острву Малти.

јереј Филип Милуновић

Извор: Епархија аустријско-швајцарска