Дани Деспота Стефана Лазаревића у Наупари

Прослављајући Светог првомученика и архиђакона Стефана, коме је Деспот Стефан Лазаревић посветио манастир у Наупари, игуман отац Дамаскин и сестринство, са својим Владиком нишким Г. Иринејем и верним народом, сваке године прослављају и дивног ктитора. 

Деспот Стефан Лазаревић, од народа прозван Високи Стеван, био је човек са изузетним осећајем за лепоту о чему сведоче његове ктиторске светиње чија ванвременска лепота потврђује да Срби имају чиме да се подиче пред Господом и пред људима, и чије је дело ''Слово љубве'' постулат о љубави, о братској љубави која је сва опточена лепотом и која је, такође, ванвременска.

Свети Стефан, оснивач града Београда, син Светог великомученика Кнеза Лазара и кнегиње Милице, преподобне Евгеније, коме је Господ дао живот и високо порекло, леп и паметан, дивнога срца, све примљене дарове је са захвалношћу преточио у вечне споменике и принео их Творцу. У Наупари, једном од тих вечних дарова, и ове године се три дана прослављао Господ и Његови светитељи, великим трудом сестринства и игумана оца Дамаскина, под покровитељством града Крушевца и градоначелника г. Десимира Павловића.

Првог дана у вечерњим часовима одржана је свечана академија на којој су учествовали глумци Шабачког позоришта, хор Бисери из Крушевца и КУД из Беле Воде који су свако на свој начин допринели квалитету програма.

Другог дана, уочи празника, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј, служио је бденије уз саслужење свештеника и ђакона. И, само један мали призор те дивне вечери - модро небо, црква на брежуљку, сва у светлости, споља украшена најлепшим розетама, унутра иконостасом из прошлог века, кандилима, белим цвећем, и верни народ са својим Владиком; и мирис тамјана, псалми, молитве, и, љубав, она љубав о којој пева Високи Стеван.

Трећег дана Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика са свештеницима крушевачког намесништва и ђаконима. Певао је хор Св. кнез Лазар којим је дириговала госпођица Катарина Вешковац. После Литургије, следила је литија и резање славског колача. И беседа Владике Иринеја је била сва у духу празника и у духу којим је писао Свети Стефан, Деспот српски - пуна очинске љубави према свом народу и вредних поука како да се заслужи Рај небески.

Овај посебни дан је био прилика да се освешта новосаграђени дом, још једно веома лепо и корисно здање у порти. Сестринство ове светиње је заиста благословено, јер се овде стално градило нешто ново и тако се и за монахиње и за народ добијали све садржајнији простори. После послужења у новом дому, сви су били угошћени на трпези љубави. Преосвећени Владика је на крају одржао беседу о кризи која је присутна у сваком друштву и у сваком времену. - Кризе су увек постојале, битно је да човек схвати да ниједна криза, поготову материјална, не може да буде узрок пропадања, пре свега духовног. Човек треба да зна да се права криза ствара у нама самима, да нам је не може нико направити ни наметнути. Ако живимо због узвишенијих циљева, ако у вери тражимо и смисао и одговор, тада ћемо схватити да материјално богатство није најважније у животу, истакао је Владика у својо беседи.

Извор: Црквена Општина Крушевац, С. Николић