Дани Деспота Стефана Лазаревића у Нишкој епархији

Владика Већ пету годину у манастиру Наупаре код Крушевца свечано су прослављени Дани Деспота Стефана Лазаревића. У среду, 13. августа, са почетком у 20 часова, Владика нишки Г. Иринеј благословио је учеснике програма и вернике, који су се окупили у великом броју. Преосвећени Владика је указао на значај Св. Деспота Стефана за српски народ и његов немерљив допринос Српској православној Цркви.

Црквени хор "Бранко" из Лесковца, под диригентском палицом г. Весне Златановић, својим умилним појањем учинио је да ово предивно вече буде уистину за памћење. Рецитујући своје стихове, г. Славица Давидовић је излила своју молитву, која се попут бујице пренела на окупљене вернике, а потом, са њиховим молитвама узлетела ка небу, у сусрет Деспоту. Верољуб Вукашиновић, песник из Трстеника, по ко зна који пут показао је зашто важи за једног од најбољих песника нашег времена. Дубока, искрена вера одише из сваког стиха. Његова песма " Аve Serbia" одушевила је присутне. Позната и призната певачка група "Ђердан" својим раскошним певањем разгалила је срца свима који воле лепу песму.

Беседу "О Деспоту Стефану Лазаревићу" изговорио је г. Влада Димитријевић, православни публициста из Чачка.Господин Влада је у својој надахнутој беседи, између осталог, указао на значај Деспота Стефана, његову ученост, храброст, физичку снагу и лепоту, али пре свега, на лепоту његовог духа.Говорио је и о потреби свенародног покајања и борби за омладину која је препуштена себи. "Сви народи у историји људског рода знали су за љубав према богу, љубав родитељску, љубав братску и љубав мушкарца према жени. Само хришћанство говори о љубави према непријатељима" - рекао је, између осталог г. Димитријевић.

Сутрадан је Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј уз саслужење монаштва и свештенства одслужио свечано бденије.

На дан Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, Преосвећени Владика је одслужио Свету Архијерејску литургију уз појање хора "Св. Кнез Лазар" из крушевачке Лазарице. У својој пригодној беседи Владика је позвао вернике да кроз покајање и богоугодан живот црпе снагу која је потребна да би се сачували у овим смутним временима.

Пренос моштију Светог Архиђакона Стефана је прослављен и у цркви Лазарици у Крушевцу, где је после литургије пререзан славски колач будући да је пре неколико година обновљена првобитна слава. Наравно, Мала Госпојина и даље се торжествено прославља као храмовна слава.

Протојереј- саврофор Љубивоје Радовић