Дани „Добротољубља“ у Подгорици

У среду  7. октобра 2020. године, у цркви Светог Ђорђа у 17 часова биће служена света тајна освећења јелеја. У наставку, у црквеној сали Парохијског дома са почетком у 20 часова предавање на тему Исцјелитељски смисао аскетских поука из Зборника Добротољубље (Савјети против мрзовоље Светог Антонија Великог) одржаће свештеник Драган Станишић, професор Цетињске богословије.

Добротољубље је зборник поука аскетских отаца из периода од четвртог века и касније. На почетку зборника дате су поуке Антонија Великог, који је инспирисао и касније писце – монахе да негују ово изражавање молитвено-делатне побожности. За  састављање зборника поука заслужан је највише аскетски писац из 18. века, Никодим Светогорац, када је ово дело и публиковано на грчком језику 1782. године, на старословенски језик Добротољубље је превео Пајсије Величковски 1793. године, а превод на руски урадио је Теофан Затворник.

Манастир Хиландар је ово дело објавио на српском језику у новије време 1996. године. У зборнику је дат избор поука које су током више векова изрекли Оци које је Црква уписала и у календар светих. То су: Теодор Студит, Јефрем и Исак Сирин, Јован  Лествичник, Максим Исповедник и још тридесетак других подвижника. Поуке у духу Добротољубља се и после, све до наших дана, сабирају и објављују у додатним томовима или као посебна издања. Познате су поуке новијих светитеља: Серафима Саровског, Силуана Атонског и Пајсија Светогорца.

Извор: Митрополија црногорско-приморска