Дани краља Драгутина у Теслићу

Дани краља Драгутина у Теслићу
Дани краља Драгутина у Теслићу
Дани краља Драгутина у Теслићу
Дани краља Драгутина у Теслићу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, од 11. до 18. новембра 2019. године у Теслићу се одржавају духовно-културне свечаности под називом Дани краља Драгутина.

Свечаности молитвено и културно сећају на владавину краља Драгутина Немањића Србијом и просторима Усоре и Соли, које је добио на управу од своје таште угарске краљице Јелисавете, и подвиге монаха, Преподобног Теоктиста, кога најбоље описују речи тропара посвећеног том светитељу:

Божанским страхом као огњем си распалио своју душу,
очистивши је покајањем и украсивши је кротошћу и смирењем.
Зато си доспео ка невечерњој Светлости, Господу Христу,
преподобни оче Теоктисте,
и сада тросунчаном светлошћу озарен, на небесима ликујеш.
Моли се за нас, који са вером поштујемо свету успомену твоју.

Свечаности се одржавају у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске и свештенства парохија теслићких, Светосавске омладинске заједнице, СПКД Просвјета, Културног центра, Туристичке организације и Народне библиотеке Данило Киш из Теслића.

Манифестација је отворена 11. новембра 2019. године у теслићком храму Пресвете Тројице дочеком моштију краља Драгутина које су стигле из манастира Озрена и молебном којим је началствовао настојатељ манастира архимандрит Гаврило (Стевановић) уз саслужење свештенства теслићког намесништва.

После молебна, верни су имали прилику да у храму присуствују концерту духовне музике Женског певачког ансамбла Дар из Бања Луке. Литургијске и етно песме које су извођене подсетиле на речи цара Давида: Славићу име Божје у песми, величаћу га у хвали! (Пс. 69, 30).

Извор: Епархија зворничко-тузланска