Дани Милована Видаковића у Неменикућама

На празник Светих апостола Петра и Павла који је славе цркве у Неменикућама, одржана је, са благословом Епископа шумадијског Г. Јована културно-уметничка манифестација у част првог српског романописца Милована Видаковића рођеног у овом шумадијском селу. Манифестација се одржава већ 15 година у организацији Библиотеке Града Београда, Библиотеке Сопот, Црквене Општине Неменикуће и Општине Сопот, и окупља многе познате личности културног и јавног живота.

У 16 часова помен Миловану Видаковићу служио је Епископ шумадијски Г.Јован у неменикућској цркви. Ове године програм је поздравном речју благословом и отворио Његово Преосвештенство Епископ Јован, под чијим се духовним старањем манифестација и одржава. Након Епископа присутнима се обратио и председник Општине Сопот Господин Живорад Милосављевић. На велико задовољство мноштва присутних, црквеном портом, а рекло би се и читавим Космајем, зачуо се умилни звук фруле у маестралном извођењу Боре Дугића. Ове године је установљена и књижевна награда Мома Димић, а уручена је књижевнику Михајлу Пантићу за прозно дело Приче на путу. Одломак из награђеног дела прочитао је глумац Аљоша Вучковић. Глумац Петар Краљ говорио је стихове Бране Петровића, а Аљоша Вучковић одломак из дела Св. Јустина Ћелијског Срна у изгубљеном рају.

У завршном делу програма Културно-уметничка друштва из Сопота и Влашке извели су пригодан програм. Након манифестације уследила је за све присутне братска трпеза љубави.

Извор: Епархија шумадијска