Дани Његошеви

Дани Његошеви
Дани Његошеви
Дани Његошеви
Дани Његошеви

У Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта у Никшићу, у сриједу 28. септембра 2016. године, одржана је конференција за новинаре на којој је било ријечи о предстојећој књижевној манифестацији "Дани Његошеви 2016“, коју традиционално организује Књижевно друштво "Његош“.

Са програмом "Дана Његошевих“, главне културно-духовне манифестације Књижевног друштва "Његош“, представнике медија упознао је ђакон др Никола Маројевић, секретар Друштва, напомињући да ће се она ове године одвијати у четири етапе.

"Ови скупови ће бити стваралачки сабор најистакнутијих интелектуалаца, стваралаца и пјесника са цијелог српског културног простора. Културни садржај програма ће свједочити његошевско српско културно наслеђе Црне Горе, као и афирмацију савременог српског стваралаштва“, рекао је ђакон Маројевић.
Први, од четири најављена скупа, биће одржан, већ, у четвртак 29. септембра 2016, у Центру за културу у Бијелом Пољу. Том приликом, свечану бесједу изговориће ђакон др Никола Маројевић, а на пјесничкој вечери "Пјесници Његошу“ стихове ће казивати: Ранко Радовић, Ранко Јововић, Илија Лакушић, Будимир Дубак, Милица Бакрач и Миладин Јоксимовић.

У програму који је планиран да се одржи у октобру у Никшићу, бесједу ће одржати проф. др Лидија Томић, а публика ће бити у прилици да чује стихотворенија: Милосава Тешића, Ивана Негришорца, Радомира Андрића, Зорана Костића, Ранка Јововића, Илије Лакушића, Косте Радовића, Новице Ђурића и Милице Бакрач.

Трећи скуп организатор најављује у Подгорици у новембру, гдје ће бесједити Будимир Дубак, док ће се последњи дио манифестације "Дани Његошеви 2016“одржати у Бару током децембра. Свечану бесједу, том приликом, казиваћеРадомир Уљаревић, а планирано је да буде одржано и пјесничко вече Матије Бећковића.

Осврћући се на друштвено-политичке и културне прилике у Црној Гори, књижевник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва "Његош“ је оцијенио да оваква, савремена Црна Гора „није само подијелила саму себе, него се и одијелила од себе“. У прилог томе, према Мићовићевим ријечима, је чињеница да је у Црној Гори латиница смијенила ћирилицу, те да се у државним институцијама налазесамо они који су спремни да спроводе преименовање и преозначавање културног насљеђа на којем је стварао државотворни народ Црне Горе.

"Као у неком трагикомичном апокалипсису, организовано се уништава све своје, а за ослонац се узима оно што је туђе. Спроводећи до краја ту катастрофалну доследност, министарство просвјете, своју азбуку је замијенило абецедом – и на најмлађима примијенило тај опит, да би заборав сопственог писма и имена био загарантован“, истакао је Мићовић.

У тако подијељеној и обесмишљеној Црној Гори избјегава се култура дијалога и основане полемике. Књижевно друштво "Његош“ и писци који остварују његове програме непотребни су, па можда и опасни за сваремену црногорску културну идеологију, сматра Мићовић.

"Али, они су управо најпотребнији оној Црној Гори коју држи Његош и ћирилична традиција. У сваком времену Његош има своје сараднике у свом народу, а то су они који се труде да се очувају темељи сопственог културног памћења и прихватају учешће у духовној борби која обнавља човјека из темеља“, рекао је Мићовић.

Он је додао да је Његош живио и писао под окупацијом туђинског царства, али је и у немогућим условима прославио слободу и у свом народу зажегао борбу непрестану. Окусивши божанске силе које и у највећим тјескобама дају махове и дјелатно надахнуће Његош је, нагласио је Мићовић, постао узор, помоћник и савременик свим прегаоцима духа, културе и јавног дјела.

"Његове пјесничке формуле постале су матрице духовног витализма свих оних у нашем народу, који се труде да свој живот издигну изнад ништавила и да у своје вријеме и своје савременике удахну дах слободе и поштовања човјека“, казао је Мићовић, поручујући:

"Српски писци у Црној Гори живе под окупацијом режима, који све чини да њихов живот и дјело учини непотребним и бесмисленим. Његош је, доиста, овај грдни свијет испитао, али и спознао ону животворну тајну човјекову која његов дух веже с небом. Зато је и достојно човјека прозрети људско ништавило и кренути на подвиг који нас ослобађа од тираније страха, умора, диктата савремених властодржаца, који би и овдје у Црној Гори хтјели да угасе искру бесмртну, коју је Његош прославио“.

Програм манифестације "Дани Његошеви 2016“ реализује се уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка