Дани Патријарха српског Варнаве Росића у Пљевљима

На дан мученичке смрти Патријарха Варнаве Росића, у четвртак 24. јула, крај породичне гробнице Росића, на старом градском гробљу на Вароши у Пљевљима, одслужен је помен члановима породице Росић и Патријарху Варнави. Парастос су служили протојереји Саша Јањић и Никола Олић. Мошти Патријарха Варнаве Росића почивају у малој цркви Светог Саве на Врачару. Божидар Јеловац је, у име Српског културног центра „Патријарх Варнава“, рекао да ће овај центар и даље поменом обиљежавати дан још увијек нерасвјетљене смрти јединог патријарха Пљевљака.

У оквиру Дана Патријарха Варнаве у петак 25. јула у 19 сати у скупштинској сали биће одржана промоција књиге „Прогон српског језика“, а у понедјељак 28. јула. такође у скупштинској сали, у 19 сати, биће одржана промоција збирке пјесама „Син утјехе Српске цркве“. Изложбом слика под називом „Агресија на Савезну Републику „Југославију“ из перида НАТО агресије од 24. марта до 10. јуна 1999. године почели су Дани Патријарха Варнаве. Изложба фотографија је истовремено и патриотска јер представља нешто што је истина и што је супротстављено лажима – рекао је професор Милорад Мишо Зечевић отварајући изложбу. Организатор изложбе је Београдски музеј жртава геноцида а аутори изложбе су Вељко Ђурић Мишина и Ненад Антонијевић.

Изложба фотографија „Агресија на СРЈ“ из периода 1999. године приказана је у Републици Српској, у Угљевику, Бијељини, Новом Саду и Подгорици. Након Пљеваља, биће приказана у још неколико градова Црне Горе а затим ће бити приказана широм Србије.

Информативни портал Пљеваља

Извор: Митрополија црногорско-приморска