Дани слоге у Сарајеву

Дани слоге у Сарајеву
Дани слоге у Сарајеву
Дани слоге у Сарајеву
Дани слоге у Сарајеву

У храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву 5. новембра 2016. године отворени су Дани Слоге, фестивал православне црквене музике. Фестивал Дани Слоге, иако јединствен догађај у данашњем Сарајеву, дио је ширег културног дјеловања које траје више од једног вијека. То дјеловање израз проналази у пјесми и пјевању, а смисао у нечему већем и недохватном и управо су Дани Слоге симбол потраге за тим већим и недохватним које се једнако проналази и у прошлости, и у садашњости, и у будућности, а СПД Слога из Сарајева, као ријетко ко, памти прошлост, развија садашњост, и нада се достојној будућности.

Публика је на отварању Фестивала могла судјеловати у посебном тренутку: у 19 часова изгашена су свјетла у храму, у истом трену су се зачули први тонови Достојно јест Петра Динева, а потом су пјевачи са свијећама у рукама, пјевајући, изашли на сцену и отпјевали до краја ту композицију. Послије обраћања водитеља и диригента СПД Слога Стефана Мојсиловића, хор је композицијом Царе небесниј Јосифа Маринковића на прави начин најавио остале хорове који су наступили на отварању. Наступили су: Мушки камерни ансамбл Свети Платон Бањалучки или Источниккоји води диригент Арсен Чаркић, потом Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву под руководством диригента Јелене Чамур, Мушки ансамбл Сервикони, на крају музичког дијела отварања, наступио је Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Рада Радовића. Као посебан тренутак на свечаности отварања Дана Слоге на приједлог Српског пјевачког друштва Слога у Сарајеву, Митрополија Дабробосанска додијелила је  Златни орден Светог Петра Митрополита дабробосанског г. Раду Радовићу, диригенту Хора Смјера за црквену музику и појање и професору Музичке aкадемије Универзитета у Источном Сарајеву за досадашњи рад на пољу црквене музике. Орден jе уручиo протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, старјешина Саборне цркве.

Други дан је започео су служењем литургије у храму Рођења Пресвете Богородице на којој су заједно са свештеницима и вјерницима пјевали СПД Слога и Мушки камерни ансамбл Свети Платон Бањалучки или Источник. Посебном пјевачком утиску богослужења допринијело је заједничко дириговање Тамаре Петијевић, Арсена Чаркића и Стефана Мојсиловића. Затим је одржано предавање Тамаре Петијевић у Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву под насловом Диригент између пјевнице и и концертног подијума. Посјетиоци Дана Слоге могли су слушати предавање и у трећем дану Фестивала и то предавање проф. дp Данице Петровић Црквени музичари – мало познати уметници и сатрудници на њиви Господњој.

На крају дана, у 19 часова одржан је цјеловечерњи концерт СПД Слога у Дому оружаних снага у Сарајеву. У току концерта додијељене су плакете почасним диригентима хора од 1993. до данас и посебно заслужним члановима који су пјевали у хору када је то заиста било тешко. Почасни диригенти су постали Бранка Бошњак и јереј Душко Сандић, a посебну захвалницу је добио бивши диригент Мирослав Иванковић. Такође, почасни чланови су постали: Јулијанa Ђедовић, Зорицa Kраљевић, Мирјанa Мутавџић, Славицa Флегер, Јованкa Kомненић, Чедомир Радојичић, захвалницу је добило Српско хуманитарно друштво “Добротвор” и њен предсједник Алексa Ћебић, те  Милијанa Ласицa. За помоћ и мајчинску бригу према Слози још од оснивања, хор је наградио Митрополију Дабробосанку као великог покровитеља и утемељивача Слоге. Захвалницу jе примиo секретар Митрополије Дабробосанке јереј Немања Ђуреиновић. Својим присуством концерт је увеличао и г. Младен Иванић, члан Предсјеништва БиХ из Републике Српске.

На дан Светог Димитрија затворени су Дани Слоге. Тако се крај великог догађаја у историји Слоге и Сарајева нашег доба повезао са почетком великог догађаја из претходних времена. Уз прославу Светог Димитрија одлучено је давне 1888. године да се оснује друштво. Овако створен временски круг који обликује историју Слоге треба на симболичан начин да укаже на нераскидиву везу између ствари и догађаја, треба да додатно истакне међусобна прожимања времена и дјела на одређеном простору, у Сарајеву.

У јутарњим часовима Слога је са свештеницима и вјерним народом учествовала у литургији у храму Рођења Пресвете Богородице. Литургија је била посебна за све чланове и због тога што су први пут пјевали док је служио почасни диригент јереј Душко Сандић. Хором је дириговала професорица Тамара Петијевић.

У 18 часова почело је свечано затварање Дана Слоге. У просторијама Митрополије, међу фотографијама Слоге и добијеним ордењем које је изложено, на славском обреду уз присуство чланова и пријатеља, протојереј ставрофор Владимир Ступар и јереј Немања Ђуреиновић благословили су хљеб и жито и преломили славски колач.

Покровитељи Фестивала били су Митрополија Дабробосанска, СХУ „Добротвор" Сарајево, Министарство цивилних послова БиХ и Министарство културе и информисања Републике Србије. Уз многобројне писане медије, концерт отварања снимали су БХРТ, ТВ Хема, РТРС, ТВБН, ОСМ и други.

Фестивал православне духовне музике Дани Слоге завршен је послије четири дана испуњена пјевањем и служењем Богу и заједници. Дани Слоге ће остати као неизбрисиви печат нашег доба, а наше доба је и сад и свагда.

Огњен Тодоровић, професор српског језика и књижевности

Више о фестивалу можете погледати на веб адреси СПД Слога из Сарајева

Извор: Митрополија дабробосанска