Дани Српске у Србији 2019.

Манифестација Дани Српске у Србији 2019. почеће 4. и трајаће до 10. септембра, имаће 23 програма у тридесет једном извођењу у двадесет једном граду Србије и, као и претходних година, биће то од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца, дакле, покрићемо Србију уздуж и попријеко, јер заиста желимо и трудимо се да што више грађана Србије упозна културу, умјетност и науку Републике Српске.

Очекујемо да ће овогодишњу манифестацију Дани Српске у Србији свечано отворити српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине господин Милорад Додик, а да ће манифестацију свечано затворити предсједница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић. И свечано отварање и свечано затварање манифестације биће у Народном позоришту у Београду.

Умјетнички дио програма на свечаном отварању Дана Српске у Србији, 4. септембра у 20 сати, биће музичко-драмски програм по сценарију Милована Витезовића у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча како из Републике Српске тако и из Србије, јер желимо да већ на почетку пошаљему поруку свесрпског јединства, једног језика и писма.

На свечаном затварању овогодишње манифестације Дани Српске у Србији 10. септембра у 20 сати умјетнички програм биће цјеловечерњи концерт Бањалучке филхармоније; дириговаће Весна Шоуц, а солисти су: Снежана Савичић Секулић, Дуња Симић и Васа Стајкић.

Трудили смо се да програми којима представљамо Српску у Србији буду из свих дијелова Републике Српске – од Приједора и Бање Луке, преко Добоја и Брчког до Билеће и Требиња. У том широком лӯку с једног до другог краја Републике Српске, у тој географској заступљености, требало се потрудити да и програми буду разноврсни, па ћемо тако ове године имати музичке програме за скоро све укусе и све генерације; имаћемо позоришне представе и за дјецу, и за одрасле и једну монодраму у четири града; у књижевним програмима биће и поезије, и прозе, и сатире, а у току манифестације имаћемо и једну хуманитарну акцију: добровољно давање крви у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Народно позориште Републике Српске приказаће „Кокошку“ Н.В.Кољаде у режији Предрага Штрпца у Крушевцу и Нишу, а Дјечје позориште Републике Српске „Јежеву кућицу“ у новосадском Позоришту младих. Приједорско позориште ће у Сомбору приказати „Колубарску битку“ Добрице Ћосића у драматизацији Б.М.Михиза и режији Александра Дунђеровића, а Градско позориште из Требиња Нушићевог „Аналфабету“ у адаптацији и режији Жељка Милошевића. Слободан Ћустић ће своју монодраму „О глуматању“ играти у четири града Србије: Зрењанин, Краљево, Суботица и Пожаревац. Студентско позориште са Пала извешће комедију „Вечера будала“ у Дому омладине у Крагујевцу, а Бањалучко студентско позориште представу „Лајф“ у Смедеревској Паланци и Вршцу.

Академија наука и умјетности представиће други том Енциклопедије Републике Српске; у Новом Саду и у Суботици говориће академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС, и академик Љубомир Зуковић.

Српско културно-просвјетно друштво „Просвјета“ из Бијељине представиће своја издања и часопис „Српска вила“ у Сремској Митровици.

Пјесник Ранко Рисојевић наступиће у Тополи, Ранко Павловић и Јованка Стојчиновић Николић у Сремској Митровици, Тања Симеуновић и Здравка Бабић у Београду, Миланка и Берислав Благојевић у Врбасу, пјесник Горан Врачар и романописац Жељко Пржуљ наступиће у Аранђеловцу, а Недељко Зеленовић, Душан Зуровац, Јован Л. Делић и Радослав Милошевић у Зрењанину. Сатиричари Стеван Р. Стевић и Јово Николић наступиће у Нишу.

Етно-група „Ива“ из Добоја свираће и пјевати у Новом Саду, „Катера из Источног Сарајева у Београду и Ужицу, а „Оне три“ из Бање Луке у Шапцу и Врању.

Из Бање Луке на манифестацију Дани Српске у Србији долази КУД „Веселин Маслеша“, из Војводине АКУД „Соња Маринковић“, а из Грачанице Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“.

Представништво Републике Српске у Србији ће у вријеме ове манифестације, од 4. до 10. септембра, организовати и сусрете привредника Србије и Српске у сарадњи са привредним коморама Србије и Српске, а посебно и сусрете највиших званичника Републике Српске, прије свега предсједника Скупштине и предсједника Владе Републике Српске, а потом и министара у влади Републике Српске са политичким руководствима покрајине Војводине и градова у Србији.

Све у свему, вјерујем да ћемо и ове, седме године манифестације Дани Српске у Србији испунити очекивања и наше сталне публике, и оних који ће ове године први пут бити са нама и послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа у очувању своје традиције, вјере, језика и писма.

Млађен Цицовић,
шеф Представништва Републике Српске у Србији

Извор: http://predstavnistvorsbg.rs