Данска црквена делегација у посети Србији

Данска црквена делегација у посети Србији
Данска црквена делегација у посети Србији
Данска црквена делегација у посети Србији
Данска црквена делегација у посети Србији

Висока делегација, састављена углавном од црквених лица, налази се у посети Србији у времену од 2. до 28. априла 2013. године. На челу делегације је Преузвишени Петер Сков-Јакобсен, бискуп Копенхагена и председник Савета за међуцрквене односе Данске цркве. Међу учесницима су и професор Универзитета у Копенхагену г. Карстен Фледелијус, иначе делегат ове Цркве при Генералној скупштини Конференције Европских Цркава за 2013. годину; двојица пастора из Копенхагена, један представник Министарства науке, као и један професор Универзитета у Борнхолму.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је ову делегацију у Патријаршијском двору у Београду 25. априла 2013. године и са високим гостима водио разговоре. Пријему су присуствовали гђа Мете Нилсен, амбасадорка Краљевине Данске у Србији, и Преосвећени Епископ ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског.

Наредних дана делегација ће посетити, између осталих, манастир Жичу, Студеницу (разговори са архимандритом Тихоном и преноћиште), Грачаницу, Високе Дечане (разговори са архимандритом Савом), Пећку Патријаршију, да би у недељу 28. априла, после Божанске Литургије разговорали са Епископом липљанским г. Јованом, викаром Патријарха српског, игуманијом Февронијом и сестринством.

У Призрену ће се делегација састати, такође у недељу, са Епископом рашко-призренским г. Теодосијем и посетити Богословију Светих Кирила и Методија, манастир Светих Архангела и Богородицу Љевишку, као и Саборну цркву Светог Ђорђа.