Дар Епархије КПЗ Ваљево

У Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву одржан је, 13. маја 2011.г. Шести републички фестивал литерарног стваралаштва малолетних осуђеника, на који је стигло око 250 радова 119 осуђеника из 21 установе.

У категорији прозе прву награду добио је Синиша Петровић из Окружног затвора Нови Сад, док је у категорији поезије прва награда додељена Ђорђу Веселиновићу из Казнено- поправног завода Падинска скела. Они су награђени књигама и са по 10.000 динара.

У жирију за избор најбољих били су књижевници Александар Гаталица из Београда, Ђорђе Писарев из Новог Сада и Остоја Продановић из Ваљева, док је скуп пригодном речи отворио књижевник Радован Бели Марковић.

Поводом данашњег финала у овој установи отворена је изложба "Иво Андрић писац и/или дипломата" Музеја града Београда, чији је аутор Татјана Корићанац.

Овом приликом, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, а у име Епархије ваљевске, чланови Светосавске омладинске заједнице на челу са ђаконима Дарком Крунићем и Дејаном Трипковићем уручили су велики број књига духовне садржине заменику управника Казнено-поправног завода за малолетнике Г. Слободану Арсенијевићу за потребе штићеника ове установе. Мотив за доделу духовне литературе налази се у жељи Епархије ваљевске да млади људи који бораве у овој установи преко ових књига и преко непосредног контакта са свештенством дођу до спознања истине и прихватања правих животних вредности. За чланове СОЗ-а била је велика радост слушати предивне приче и стихове ових младих и талентованих људи који своја прозна и поетска дела стварају у веома тешким животним околностима. Да у најтежим животним околностима настају највећа дела доказ су и њихови радови који су овом приликом адекватно награђени, али посебан значај имају из разлога што из њих исијава онај исконски боготражитељски дух сваког човека.

Порука Цркве и овом приликом, као и увек била је да живот побеђује, да и поред животних искушења увек треба веровати у победу добра, да се увек треба радовати животу, да за свакога постоји нова шанса и да је могућност покајања највећи дар Божији.

Извор: Епархија ваљевска