Даћемо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима

Даћемо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима
Даћемо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима
Даћемо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима
Даћемо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима

Хиљаде верника присуствовало је 6. јануара 2020. године, на Бадње вече, налагању бадњака пред катедралним манастиром Ђурђевим Ступовима. Бадњаке је освештао Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са свештенством и монаштвом Епархије.

„Сабрани око колијевке Богомладенца Христа, заједно са анђелима небеским, прослављамо Рођење Његово и наше спасење, обједињени око наше светиње, древног немањићког манастира Ђурђевих Ступова. Славимо као што су славили наши родитељи и прародитељи, као што су славили Свети Немањићи, Свети Божји угодници из рода нашег, веселићи се и радујући се Рођењу Христовом, утврђујући наше јединство у вјери, нади, љубави, доброти, братском разумијевању, његујући слогу у породици, у дому, међу кумовима, међу пријатељима, међу браћом рода нашег“, рекао је владика Јоаникије.

„Ове године Божић прослављамо у нарочитим приликама. Ових дана смо се припремали за Рођење Христово обједињујући се у нашим светињама, молећи се Богу, изражавајући јавно, пред лицем цијелог народа Црне Горе и међународне заједнице, наше неслагање са безакоњем које се чини над нашом Црквом. Наш је народ добро осјетио да је закон, који је донесен у Скупштини, удар на православље и гажење слободе вјере и права Светосавске Цркве и дао је хришћански отпор. Изашао је и јавно посвједочио да се не слаже са тим безакоњем. Сваки тај излазак, а изашле су стотине хиљада људи да покажу своје неслагање са оним што се учинило, ти изласци су показали да је закон наметнут и да је ништаван , да је мртво слово на папиру, мртворођенче, рођено у Скупштини Црне Горе и да мора да се повуче или да се радикално измијени“, истакао је Владика.

Он је рекао да су Црква и њен верни народ већ понели моралну победу, јер пред аргументима и пред вољом народа, власти нису имале никаквог одговора. „Тај закон није сагласан са Уставом Црне Горе, нити са било којим правним начелом, само је сагласан са злом вољом. Ми ћемо наставити да се боримо за правду нашим заједништвом, нашом слогом, истином и правдом, оним врлинама и оружјем којим нас је наоружао Богомладенац Исус Христос. Његова сила, Његова истина, Његова правда побјеђују! Нама није непознато да трпимо неправду, јер је и наш Господ и Спаситељ, у овом свијету и вијеку, био клеветан, прогоњен, затваран и разапет, али је васкрсао и побиједио свако зло и неправду, и донио нам радост и спасење новог живота, радост у својој Цркви, укључио нас у заједницу са Светима, усиновио нас Богу живоме, те смо постали Црква света неразорива, којој ни врата ада неће одољети“, казао је Епископ будимљанско-никшићки и изразио захвалност „благочестивом светосавском народу, који је показао велику љубав према својим светињама, према својој вјери“.

„Ово што је наш народ учинио, ових дана, учинио је по позиву Божјем и по позиву својих предака. Ова реакција и борба против неправде је из костију ваших предака и ви сте на њиховом путу, вјерни завјетима Светог Саве, Светог Василија Острошког и осталих Светих Божјих угодника из рода нашег. Ми ћемо наставити нашу борбу. Прво ћемо да прославимо празник Рођења Христовог како ваља и требује, а онда ћемо, послије три дана Божића, наставити са овим нашим народним сабрањима, изласцима на улице наших градова, да се овој неправди успротивимо до краја, докле не побиједимо, да дамо свима до знања да ћемо своје светиње штити нашим животима“.

„Нека буде срећан овај велики празник – Рођење Христово. Да донесе мир и радост сваком дому, свакој породици, свима да донесе охрабрења, радости, среће, здравља и напретка, да се радујемо око колијевке Богомладенца Христа, да се обновимо Његовим новинама, Његовим љепотама да се украсимо, да се оснажимо нашим хришћанским заједништвом, хранећи се небеским хљебом на светим службама и светим тајнама Христовим“, поручио је епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка