Деца бесмртности

Деца бесмртности
Деца бесмртности
Деца бесмртности
Деца бесмртности

У великој дворани Српског народног позоришта у Новом Саду, поводом 75 година од Рације у Јужној Бачкој, у организацији Српске православне Црквене општине новосадске 23. јануара 2017. године одржана је академија под називом Деца бесмртности.

Академији су присуствали Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, Преосвећена господа Епископи врањски Пахомије и крушевачки Давид, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, помоћник покрајинског секретара за културу задуженог за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Мирослав Илић.

У име и са благословом Епископа бачког, сабранима је беседу упутио Митрополит загребачко-љубљански  Порфирије, који је између осталог, рекао: -На данашњи дан када се сећамо жртава и када се молимо њима, учимо се од њих, јер учећи се од њих, ми се учимио из Јеванђеља, из љубави Божје, које се сећамо сакодневно, а која вели Опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим... Стојећи пред мученицима светим на данашњи дан учимо да нисмо ми ти који другима суде, али да нисмо ми ти који сами себи праштају. Бог је тај који суди и који прашта, а знамо да је Он пре свега и изнад свега Љубав. Наше је да стојећи пре Христом, чупамо из свог срца сваку злу помисао, нарочито против брата свога. Нека молитвама новомученика све нас Господ благослови, да нас покрене на свако добро, на љубав, на међусобно разумевање и пре свега на спремност да другог разумемо из његове позиције и да га прихватамо управо онаквим какав он јесте.

У програму одржаном у Српском народном позоришту учествовали су драмски уметници Милена Јакшић, Небојша Глоговац и Милош Станковић, хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, хор новосадске Јеврејске општине Хашира и оркестар Томице Николића. На крају програма емитован је документарни филм у продукцији Епархије бачке Деца бесмртности.

Извор: Епархија бачка

Деца бесмртности
Деца бесмртности
Деца бесмртности
Деца бесмртности