Дечје летовалиште у Мелбурну

Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну

Светосавско lетовалиште је свечано и успешно отпочело у граду Мелбурну, код цркве Светога Саве у Гринзбороу. Деца, српска и православна, су пристизала рано изјутра из свих крајева града, понајвише из северних, централних и југоисточних предграђа, жељни да науче о својој православној вери, животу, спасењу и своме српском имену.

После призива Светога Духа, где су сва деца потврдили учешће са речју Амин, прешло се у црквену салу на послужење које су припремиле чланице локалног Кола српских сестара.

Први часови веронауке и српске историје одржали су у две групе свештеници Дејан Милошевић и Александар Трнинић, као и месни парох Владислав Шиповац.  Деца су упијала речи Светога и Божанственога Писма, учећи о Богу, стварању света и првих људи, о Господу Богу који нас све воли и призива у Своју заједницу, тј. Цркву, као и о пророку Мојсију и десет Божјих заповести.

Час српске историје је покрио живот Светога Саве, првог српског архиепископа, коме је и храм у Гринзбороу посвећен.

Ручак и ужину су спремиле вредне сестре Кола српских сестара "Огњена Марија": Љиљана Андрић, Мира Косановић, Љубинка Седларевић, Милка Вигњевић и Далиборка Варагић.

Многоочекивана радионица је испунила срца младих Срба и Српкиња, који су бојили, цртали и украшавали иконе светитеља и светих догађаја из повести спасоносног пута и живота Господа нашег Исуса Христа.

Под вођством спремне чланице одбора Савеза Кола српских сестара гђе Раде Терзић из Водонге деца су показала добро познавање православне иконографије. Ореоли око светитеља су били златом украсена, светла боја одезди као и благи ликови светитеља су задивили и одрасле који су помагали.  Инспирисани предивним живописом у самом храму Светога Саве, деца су сва положила свој први задатак.

Дечјег летовалишта никада није било без песме и игре, а први дан кампа је био припрема за последњи дан кампа када ће деца да покажу својим родитељима шта су научили ових дана.

Вежбане су прве строфе Светосавске химне "Ускликнимо с љубављу", као и божићне песме "Ој Бадњаче, Бадњаче" и "Божић, Божић, благи дан".  Млади гласови су се брзо претворили у прави дечји хор захваљујући труду оца Петра Дамњановића.

Други дан кампа је поново одржан код цркве Светога Саве у Гринзбороу због обавеза у храму Свете Тројице у Брансвику. После молитве благодарења, деца су се попела на хорску галерију где им је отац Владислав говорио о православном иконопису, Цркви и великом догађају у историји Срба, Косовском боју.  Час веронауке је био посвећен старозаветним пророцима, Авраму и Ноју, а час српске историје је био продужетак из светога храма.  Часове су одржали свештеници Момчило Вукша и Владислав Шиповац.

Ужину и ручак су приредиле вредне сестре из сестринске цркве Свете Тројице: Мирјана Брчин, Јелена Михајловић и Нада Маноски, уз помоћ доброг и вредног председника, Светозара.

Час појања је одржао отац Владислав, а потом су деца радосно кренула са радионицом. Отац Момчило је припремио восак и конац и деца су сама правила свеће које ће њихове домове осветлети на дан Рођења Христовог, на Божић.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну
Дечје летовалиште у Мелбурну