Дечје летовалиште у Сиднеју

Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју

Овогодишње тродневно Светосавско летовалиште у Сиднеју одржано је од 24. до 26. децембра у храмовима Светога Саве на Еланори, Светога Николе у Блектауну и Светога Архиђакона Стефана у Рутихилу.  Деца из ове три парохије као и неколико малишана из парохија Светога Саве из Флемингтона, Светога Кнеза Лазара – сиднејске Лазарице као и Светога Јована Крститеља из Вулогонга окупили су се да заједно чују предавања из области веронауке, српске кулутуре и традиције и да заједно учествују у раду практичних радионица које су биле усклађене са програмом предавања тих дана.

Први часови веронауке и српске историје о стварању света, прародитељима Адаму и Еви, првом греху и изгнању из Раја одржали су свештенивци Саша Чолић и Саша Радоичић. Предавање о Ноју, Авраму и припреми света за рођење новог Адама одржао је отац Немања Мрђеновић.

После паузе и ручка које су припремиле вредне сестре Смиља Карамарковић и Мара Бубало из локалног Кола српских сестара „Света Мајка Ангелина“ при храму Светога Саве на Еланори где је и отпочело овогодишње летовалиште деца су најпре имала прилике да се окушају у стоном тенису као и увек популарном малом фудбалу за дечаке са месним парохом Сашом Радоичићем. 

Други део дана био је посвећен песми и раду практичних радионица које су деца са одушевљењем чекала. Пре увежбавања првих строфа песама посвећеним Божићу, архиђакон Силуан (Мракић) најпре је објаснио деци празник Христовог рођења - Божић и његово значење за човечанство. Затим је уследила песма где су деца са сестром Милицом Козлином, председницом Савеза Кола српских сестара и о. Силуаном вежбали прве строфе божићних песама „Ој Бадњаче, Бадњаче“ и „Божић, Божић благи дан“. После песме уследила је жељно исчекивана практична радионица где су деца правила своје бројанице-низалице уз помоћ сестара Милице Козлине, Анђеле Бубало и Мирјане Ђукић. Отац Силуан је деци објаснио да се бројанице састоје од 33 свезака у знак на сећање на 33 године које је Господ Исус Христос провео на земљи, како се моли помоћу бројанице и испричао им је причу о настанку бројанице. Резултат и умеће малишана да од разнобојних дрвених, металних и пластичних куглица направе праве мале бројанице доказују ових неколико приложених фотографија.  Дан је завршен Вечерњим богослужењем у храму.

Други дан летовалишта је настављено у храму Светога Николе у Блектауну где је учеснике најпре примио отац Ђорђе Веселинвић парох овога храма. После молитве  малишани су наставили да уче о Мојсију, изласку из Египта, десет Божјих заповести, пророцима као весницима Месије, затим рођење Христово, Христова мисија, изабирање апостола, чуда Христова и о значају Јеванђеља. 

Предавачи овога дана били су Александар Милутиновић, Бранко Босанчић и Саша Радоичић. Вредне сестре чланице Кола српских сестара „Мајке Југовића“ при овом храму на челу са председницом Маријом припремиле су ручак и послужење ужину за децу и све учеснике кампа тога дана. 

Поподневну радионицу украшавања икона деца су радила у присуству и по упутству архиђакона Силуана па су убрзо стваране праве мале живописне иконе. Певање са децом и увежбавање Божићних песама је радио о. Андреј Крстић.  Као и претходни дан пре поласка својим кућама малишани су прешли у храм на Вечерње богослужење.

Трећи завршни дан дечјег летовалишта завршено је лепо и свечано у храму Светога архиђакона Стефана у Рутихилу. Деца су после јутарње молитве најпре учила о установљењу причешћа, страдању Христовом, Васкрсењу као победи над смрћу, силаску Светога Духа и о мисији цкрве, предавање које је одржао Саша Радоичић а затим је Србољуб Милетић деци говорио о крштењу срба, Кирилу и Методију, стварању ћирилице и о крсној слави.

На тему крсне славе, а захваљујући оцу Момчилу Вукши из Ђилонга који је послао табле воска за прављење свећа, и деца у Сиднеју су имала прилику исто као и деца у Мелбурну да сами са својим малим ручицама уз помоћ и надзор сестре Милице Козлине и асистента Драгане Милановић направе своје славске свеће које су овога пута биле посвећене школској слави Светом Сави и на које су деца по завршетку израде истих украсили са иконицом Светог Саве.

После воштаница на реду је била права мала посластица за децу а то је био славски колач. Сестра Јања Мракић је практично деци показала како се прави славски колач а затим су деца са сестром Милицом Козлином и Драганом Милановић прионула на изради украса за славски колач. Приложене фотографије јасно показују колико су деца савладала овај занимљиви и увек популарни пројекат. 

Пре и после радионице, деца су вежбала божићне песме уз асистенцију професионалног диригента и хоровође Лазаричког хора Драганом Милановић.  Веома брзо се осетио напредак деце у певању па су убрзо малишани звучили као прави дечији хор.  

Ужину и ручак овога дана за децу и учеснике су приредиле вредне сестре чланице Кола српских сестара овога храма „Косовка Девојка“ на челу са председницом Милком Врачар и протиницом Татјаном Милетић.

Поучени о љубави за ближњега свога у току тродневног дечијег кампа деца су крунисала овогодишње летовалиште преласком у старачки дом Светога Симеона који се налази  поред ове парохије и где су за најстарије чланове наше српске заједнице, станаре старачког дома припремили кратку приредбу на којој су показали старима шта су научили за ова три дана. Архиђакон Силуан је деци постављао питања на која су деца веома спремно давала одговоре а затим је диригент Драгана Милановић са децом извела песме које су деца научила за Божић – „Ој Бадњаче, Бадњаче“ и „Божић, Божић благи дан“.  Старци су са одушевљењем и великим аплаузом наградили малишане за њихов наступ и њихову посету, на чему су се деца захвалила а онда је уследило заједничко сликање. Захваљујући професионалном фотографу г. Радивоју Мачковићу који је посетио дечији камп оба дана у Блектауну и Рутихилу приложене фотографије као и друге које је лично забележио ових дана остаће деци као и свима нама учесницима као трајна успомена на ове дане њиховог детињства и учешћу на овогодишњем Светосавском летовалишту.

Пре растанка и завршетка заједничког тродневног дружења сви учесници су пошли на Вечерње богослужење у храм где су сви заједо уз архиђакона Силуана и протођакона Петра Мракића за певницом одговарали на молитве предвођене од стране пароха проте Србољуба Милетића са Господи помилуј, подај Господи и Амин. После Вечерње службе директор Светосавског летовалишта за сиднејско намесништво Саша Радоичић је поделио деци сведочанстава а сестре су затим поделиле деци испечени славкси колач и украсе које су деца направила. Још дуго су се деца и родитељи задржали у црквеној сали као и дворишту, никоме се није журило да оде кући и напусти ово заједничко дружење.

Милица Козлина,
председница СКСС – Сиднеј

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју
Дечје летовалиште у Сиднеју