Проф. др Михаил Тритос: Мучеништво Архиепископа охридског Г. Јована

Декан Теолошког факултета у Солуну и професор историје и савременог живота словенских и осталих Православних Цркава, др Михаил Тритос, коментарисао је најновије, пето по реду, затварање Архиепископа охридског и Митрополита скопског др Јована у затвор Идризово. Између осталог, он је нагласио следеће:

У последње време са болом и горчином у души пратимо брутално кршење  људских права у личности Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована. Овај јерарх-мученик прима заредом осуђивачке пресуде од стране судова у Скопљу зато што је имао храбрости да објави да је Црква у Скопљу расколничка, да презире основна начела православне еклисиологије и да фаворизује етнофилетистичке циљеве. На почетку је био оптужен за распиривање верске и националне мржње. У последње време је оптужен за проневеру новца.

Нажалост, једна земља која тврди да поштује  људска права и верске слободе и има жељу да уђе у НАТО и Европску унију, у основи негује ауторитарни режим и залаже се за физичко и морално уништење архиепископа Јована, уз ћутање, неделовање и равнодушност Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

Извори: Православна Охридска Архиепископија и Romfea.gr