Делегација Англиканске Цркве у САД у посети Москви

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је високу делегацију Англиканске Цркве у САД, а иста делегација је била примљена код Митрополита Илариона.

Америчку делегацију је предводио надбискуп Фоли Бич, поглавар Англиканске Цркве у САД, у пратњи тројице бискупа и двојице високих  црквених личности. Делегацију је пратио протојереј Чад Хатфилд, канцелар Академије св. Владимира у Њујорку.

Сверуски Патријарх је споменуо тешки шестогодишњи период кроз који је ова Црква управо прошла, истакавши да Црква мора сведочити и јасно казати своју реч у свим приликама, посебно када се заступају антибиблијски и антицрквени ставови. Свјатејши је истакао примере из своје, многострадалне Руске Цркве, кад се њени високи представници, па и мирјани, нису устезали да кажу праву јеванђелску реч у правом тренутку и на правом месту.

Митрополит Иларион је изложио делатности својег Одељења за спољне црквене односе, с посебним освртом на међухришћанске односе и на односе с протестантским светом. Како је приметио, процес либерализације и разводњавања моралног учења Цркве све је запаженији у једном броју протестантских Цркава. Московска Патријаршија прекида односе с таквим Црквама.

На састанку су разматрана питања која тиште Англиканску цркву, као што је питање припуштања жена свештеничком рукоположењу, посебно пак тзв. „епископском“ чину, што је била тема жучне расправе после сходне  одлуке Генералног синода Енглеске Цркве 2014. г., и с тим у вези питање - да ли одржавати општење са Англиканском заједницом на чијем челу је Надбискуп Кентерберија.

Гости су се сагласили с гледиштима Митрополита Илариона, нагласивши да ће се држати начела и учења која су традиционлна за англикане.

Учесници су изразили задовољство због плодне сарадње Руске Цркве и Англиканске Цркве у САД на академском пољу. Тако је Институт за постдипломске студије у Москви ступио у академску сарадњу с Nashotah House Theological Seminary, WI, USA.

На пријему код Патријарха Кирила гости су заблагодарили на топлом гостопримству и приметили да Руска Црква, заступајући јеванђељска начела, показује пример чврстине у вери представницима традиционалног хришћанства на америчком континенту, и да је подвиг мовомученика и исповедника ове Цркве надахњавао и друге америчке хришћане да пођу за Христом. Надбискуп Бич је напоменуо да руски Патријарх ужива високи углед у западном хришћанском свету који се данас суочава са све снажнијим изазовима агресивног либерализма и секуларизма.

Разматрано је и питање садашњег стања англиканско-православног дијалога, као и могућност његовог интензивирања. Надбискуп Фоли Бич је напоменуо да он лично има позитивно мишљење о до сада постигнутим резултатима ове међународне дијалошке комисије, а посебно кад је у питању православно-англикански богословски дијалог у Америци.

Извор: Московска Патријаршија (енглеска редакција, Р. Ракић)